Közélet

Így egészítette ki Karikó Katalin az oltás utáni fertőzésekről és halálozásokról közzétett táblázatot

Tegnap a Magyarország kormánya Facebook oldalon megjelent egy táblázat, melyből kiderültek a második oltás utáni fertőzések és halálozások adatai. Ennek a statisztikának a hatására Karikó Katalin, a Pfizer-vakcina kifejlesztésében kulcsszerepet játszó volt szegedi biokémikus elmondta, miért nem tartja megfelelőnek ezt a kimutatást, majd kiegészítette, illetve pontosította a táblázatot.

A kutatónő elmondta, sokan elküldték számára a táblázatot, ezért kiegészítette azt azokkal a szükséges információkkal, amelyek lemaradtak róla. Először is megjegyezte, hogy véleménye szerint az egyik probléma a táblázattal az, hogy az elhunytak korára vonatkozóan nem közöl a kimutatás semmilyen adatot, pedig az is releváns lett volna. Ahogy azt is figyelembe kell venni, hogy a különböző vakcinákkal különböző időpontokban kezdtek el oltani: míg a Pfizerrel már december óta oltanak, addig a Szputnyikkal csak február közepén, a Sinopharmmal pedig február végén kezdtek el oltani.

Fotó: Karikó Katalin Facebook oldala

“Tehát 4 hónap alatt halt meg 32 idős ember/100,000 Pfizer beoltottból, akiket az öregek otthonában beoltottak és krónikus betegségben szenvedtek. A kínai vakcina esetében 2 hónap alatt halt meg 16 ember/100,000 beoltottból, akik krónikus betegségben nem szenvedtek. Még kutatónak sem kell lenni ahhoz, hogy valaki realizálja, megfelelő kontrollal lehet csak összehasonlítani valamit, vagy historic kontrollal. A betegségek mellett a beoltottak és elhunytak korát is fel kell tüntetni, különben ez teljesen félrevezető információ. Azt kellett volna feltüntetni, hogy Magyarországon 4 hónap alatt 100,000 idős krónikus beteg emberből hányan haláloznak el az öregek otthonában. Illetve krónikus betegséggel NEM rendelkező 100,000 emberből hányan halnak meg 4 hónap alatt” – írta Facebook posztjában Karikó Katalin.

Forrás: Karikó Katalin Facebook oldala/ 444.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb