Közélet

György István: már az AstraZeneca-vakcinára is lehet online időpontot foglalni

A Sinopharm-vakcina mellett most már AstraZenecára is lehet időpontot foglalni online, jelentette be György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs mai tájékoztatóján.

A PÉNTEKEN ÉRKEZŐ PFIZER SZÁLLÍTMÁNYBÓL MEGKEZDIK A 16 – 18 ÉVESEK OLTÁSÁT IS

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy pénteken több mint 300 ezer adag AstraZeneca vakcina érkezik, ebből 200 ezer adag kerül oltópontokra, amelyeket jövő hétfőtől péntekig lehet felvenni. A pénteken érkező Pfizer-szállítmányról azt mondta, hogy a második körösök, illetve a 16 – 18 évesek oltására használják majd fel. Ennek részleteiről az államtitkár elmondása alapján később közölnek majd információkat.

AZOK IS MEHETNEK AZ OLTÁSRA, AKIK 3 HÓNAPON BELÜL KAPTÁK EL A VÍRUST

György István arról is szólt, hogy azok is regisztrálhatnak és mehetnek az oltásra, akik 3 hónapon belül kapták el a vírust. Már nem a vakcinamennyiségen vagy a háziorvoson múlik, hogy a várakozók közül ki mikor kapja meg az oltást – emelte ki, és arra kért mindenkit, hogy regisztráljon, aki még nem tette. 

ANNYI VAKCINÁNK VAN, AMELY LEHETŐVÉ TENNÉ MINDENKI BEOLTÁSÁT MAGYARORSZÁGON

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról számolt be a mai tájékoztatón, hogy már megérkezett egy 24 ezres Janssen-szállítmány hazánkba, de várunk még 44 400 Moderna és 324 ezer AstraZeneca oltást is. Az országos tisztifőorvos elmondta azt is, még mindig a brit mutáns dominál, ami jóval fertőzőbb, mint az egyéb variánsok, és a betegség súlyosabb lefolyású lehet az esetében. „Sajnos a lélegeztetőgépről lekerült gyógyultak száma lassan változik, azonban az új fertőzöttek száma folyamatosan csökken, és közel kétszerese a gyógyultak száma az aktív fertőzöttekének” – mutatott rá a napi járványadatok ismertetésekor.

CSÜTÖRTÖKTŐL ÚJRAINDULNAK AZOK A NÉPEGÉSZSÉGÜGYI ONKOLÓGIAI VIZSGÁLATOK, AMELYEK CÉLJA A DAGANATOS MEGBETEGEDÉSEK KORAI FELISMERÉSE

Újraindul a hölgyek számára a mellvizsgálat mammográfiával, a méhnyakrák – szűrés a 25–65 év közöttieknek, vastagbélrák – szűrés 50–70 év között mindkét nemnél – sorolta fel Müller Cecília. Ezek a vizsgálatok két hétig szüneteltek – emlékeztetett rá a sajtótájékoztatón.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb