Közélet

Hamarosan elkezdődhet a 18 év alatti krónikus betegek oltása

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban már beszélt arról, hogy a 16-18 év közöttiek beolthatóak Pfizerrel, ezért annyi Pfizert kell elkülöníteni, ami elég ennek a korosztálynak. Az USA-ban bizonyos államokban már március óta immunizálják vele a 16 év felettieket, de Izraelben is adják a fiataloknak. Hazánkban a teljes 16–18 éves korcsoport beoltása még várat magára, azonban bizonyos betegségek esetén már itthon is kaptak oltást 18 év alattiak, mint például a cisztás fibrózisban szenvedő fiatalok, tudta meg az Index.

A CISZTÁS FIBRÓZISBAN SZENVEDŐ FIATALOK OLTÁSA MÁR EL IS KEZDŐDÖTT

A Pfizer abban a konkurensei előtt jár, hogy a koronavírus elleni védőoltását nem 18, hanem már 16 éves kortól lehet beadni. Ahogy a HVG megtudta a Koronavírus Sajtóközponttól, a cisztás fibrózisban szenvedő fiatalok oltása már el is kezdődött, mivel a koronavírus kiemelt veszélyt jelent a betegségben szenvedő fiatalkorúakra, s ezért a veszélyeztetett csoportba sorolták és immunizálni kezdték őket.

GYERMEKEK EZREI TARTOZNAK A MAGAS KOCKÁZATÚ BETEGSÉGCSOPORTOKBA

A magas kockázatú betegségcsoportokba gyermekek ezrei tartozhatnak. Úgy, mint akiknek fibrózissal járó tüdőbetegségük van, akiknek oxigénes kezelésre van szüksége otthon, vagy akiknek veleszületett súlyos, nem korrigálható szív- vagy májbetegsége, veseelégtelensége van, esetleg súlyosabb stádiumú rosszindulatú daganata. Ugyancsak ide tartoznak azok a gyerekek, akiknek veleszületett immunhiánya van, vagy akiknek immunrendszert gyengítő gyógyszert kell szedniük (immunszupresszió), valamint az extrém módon elhízott gyermekek is, írta az Index.

A 16 – 18 ÉVESEK MÁR REGISZTRÁLHATNAK A VAKCINÁRA ÉS 1-2 HÓNAPON BELÜL SORRA IS KERÜLHETNEK

Az Index információi szerint jelenleg a Heim Pál Gyermekkórház mellett az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben oltanak 18 év alatti krónikus betegeket. Az Emmi szerint a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő adatai alapján mérik fel, hogy a 16–18 évesek közül mely krónikus betegségcsoportokba tartozókat kell mihamarabb elküldeni a kijelölt oltópontra. A végső jóváhagyás a minisztériumban születik. Mucsi János tüdőgyógyász kifejtette az Indexnek, hogy a 16–18 év közöttiek már regisztrálhatnak a vakcinára Magyarországon, és 1-2 hónapon belül ők is sorra kerülnek.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb