Mindenmás

Példaértékű kezdeményezés: 20 hónap alatt több mint kétezer szegedi egészségi állapotát mérte fel a Prevent- Ív Praxisközösség

A szegedi Prevent- Ív Praxisközösség jóvoltából példaértékű kezdeményezés valósult meg városunkban: a közösség a 20 hónapos projektidőszak alatt több mint kétezer szegedi egészségi állapotát mérte fel, olvasható a szervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

20 HÓNAP, KÖZEL HÁROMEZER EGÉSZSÉGÜGYI ÁLLAPOTFELMÉRÉS, 35 SZAKEMBER BEVONÁSÁVAL

A Széchenyi 2020 program keretében 135,14 forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatás elnyerésével 2019. augusztus 28-án megalakult Szegeden az 5 felnőtt és 5 gyermek praxisból álló Prevent-ív Praxisközösség, amelynek tagjai munkájuk során 20 hónap alatt közel háromezer egészségügyi állapotfelmérést készítettek el, és 35 egészségügyi szakember bevonásával másfél ezer prevenciós rendelést, valamint számos szűrővizsgálatot bonyolítottak le.

A KÖZÖSSÉG PREVENTÍV TEVÉKENYSÉGE A KISGYERMEKKORTÓL AZ IDŐS KORIG TERJEDT

Dr. Barna Ilona háziorvos, a praxisközösség szakmai vezetője elmondta, célcsoportjuk kisgyermekkortól az idős korig terjedt. Különösen nagy figyelmet fordítottak azokra a fiatal felnőttekre, akik 18. életévük betöltése után kikerülnek a gyermekorvosok és védőnők látóköréből, és csak évekkel később, a már esetleg kialakult betegségek szövődményeivel jelentkeznek a felnőtt háziorvosi rendelésen. A praxisközösség preventív hozzáállásának célja éppen az volt, hogy ezek a szövődmények minél később alakuljanak ki.

A PRAXISORVOSOK ÉS NŐVÉREK MELLETT 15 SZAKEMBER SEGÍTETTE A MUNKÁT

A támogatás eredményeként a praxisorvosok és nővérek mellett 15 lelkes szakemberrel gyermekekkel és felnőttekkel foglalkozó gyógytornászokkal, dietetikusokkal, védőnőkkel, mentálhigiénés szakemberekkel, általános életmódtanácsokat adó egészségfelelőssel konzultálhattak a program résztvevői. Az ingyenes szűrővizsgálatok, programok, prevenciós rendelések, a szakemberekkel eltöltött, csoportos alkalmak nagyon sok szegedinek segítettek. A tervek szerint a megkezdett munka a jövőben hasonló prevenciós szemlélettel gondolkodó követőkre vár.

Forrás: Prevent- Ív Praxisközösség

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb