Kikapcs

Fél év bezárás után május elsejével újra kinyitott a Szegedi Dóm Látogatóközpont

Fél év bezárás után május elsejével újra kinyitott a Szegedi Dóm Látogatóközpont, amely keddtől-vasárnapig, 9 és 17 óra között a következő időszaki és állandó programokkal várja vendégeit.

TORONYLÁTOGATÁS

A templom 46 méter magasságban lévő toronykilátója 302 lépcső megtételével válik megközelíthetővé. A séta során három pihenőhely nyújt lehetőséget az egyházmegye történetének, valamint a Fogadalmi templom elődtemplomának, a Szent Demeter-plébániatemplom történetének megismerésére. A város felőli torony látogatása során Szeged csodálatos panorámájának megtekintése mellett, különleges látványt nyújt a torony négy harangja. A 26,7 mázsás Szent Imre–püspökharang, a 10 mázsás Magyarok Nagyasszonya-harang, az 508 kg-os Szent Teréz-harang és a 250 kg-os Lélekharang.

A DÖMÖTÖR – TORONY MEGTEKINTÉSE IDEGENVEZETÉSHEZ KÖTÖTT

Szeged legidősebb, 11. századi alapokon nyugvó építménye a Dömötör-torony, a mai Fogadalmi templom helyén állt Szent Demeter-templom egyetlen meghagyott tornya. A Szent Demeter-templom bontásakor került elő annak falába építve a Dömötör-torony, amelyet 1931-ben felújítottak és keresztelőkápolnává alakítottak. A kápolnát Aba-Novák Vilmos freskói díszítik, amellyel I. díjat kapott az 1932-es padovai egyházművészeti kiállításon.

A LÁTOGATÓKÖZPONT ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSOKKAL IS KÉSZÜLT

Ilyen állandó program például a Szeged-Csanádi Egyházmegye liturgikus gyűjteményének, a Dóm és a Dóm tér építéstörténetének, valamint a Szegedi Dóm építtetőinek és építőjének – Glattfelder Gyula püspök, Klebelsberg Kunó kultuszminiszter, Foerk Ernő építész – sírhelyeinek megtekintése.

A DÓM LITURGIKUS TERE IS KÖRBEJÁRHATÓ

Idegenvezetés keretében megismerhetővé válik Magyarország egyetlen, 20. században épült püspöki székesegyháza. Templomunk története az 1879. március 12-i nagy árvíz utáni fogadalom beteljesüléseként megszülető Fogadalmi templom. A kereszthajóval felépülő háromhajós katedrális építészeti, szobrászati és festészeti remekei mellett a templom felszentelésekor Európa harmadik legnagyobb templomi orgonája is megismerhetővé válik.

AZ IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK KÖZÖTT SZEREPEL “A DONI FOTÓS – KÓRHÁZVONATTAL A DON – KANYARBAN” CÍMŰ BEMUTATÓ

Reményi József főhadnagy a második világháború idején 17 alkalommal járta meg kórházvonatával a keleti frontot. Útjai során naplót vezetett és ezernél több képet készített, amelyek szerencsére hiánytalanul fennmaradtak, és most a Látogatóközpontban meg is tekinthetőek.

ÉPÍTENI CSAKIS SZERETETTEL – A HÁRMAS SZENTÉV EMLÉKEI A SZEGED – CSANÁDI EGYHÁZMEGYÉBEN

1938-ban a XXXIV. Eucharisztikus Kongresszust Budapest szervezte. A készületek aktív résztvevője volt a szegedi egyházmegye is. Szent István 1038-ban az országot Szűz Mária oltalmába ajánlotta. Ennek az ünnepnek 900. évfordulóját ünnepelte nemzetünk 1938. októberében. A hármas szentév államalapító királyunk halálának 900. évfordulójára is utal. A Hármas Szent Év alkalmából, a Szeged-Csanádi Egyházmegye által szervezett eseményeivel ismerkedhetnek meg a látogatók.

Forrás: Szegedi Dóm Látogatóközpont

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: what class is mdma uk
'Fel a tetejéhez' gomb