Közélet

Operatív Törzs: mostantól lehet időpontot foglalni a Szputnyik-vakcinára is

Mostantól kezdve a Szputnyik V vakcinára is lehet időpontot foglalni. Aki regisztrált, az AstraZeneca, a Sinopharm és az orosz oltóanyaggal történő oltásra jelentkezhet – közölte Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy mindig azt a vakcinát tudják kínálni, ami éppen jelen van az országban. Már 4 123 697 fő kapta meg az első adag védőoltását, ezzel majdnem elérték a 43 százalékos oltottságot. Kiemelte, nagyon fontos a másodikat is beadatni, hiszen ez is szükséges a teljes védettséghez.

AZ INDIAI VÍRUST MÉG NEM ÉSZLELTÉK

Müller Cecília beszélt arról is, hogy Magyarországon most is a vírus brit mutánsa fertőz, az indiait még nem észlelték. Tájékoztatott azonban, hogy az indiai nem okoz súlyosabb fertőzést, mint a brit, amely egyébként már önmagában is elég súlyos, hiszen szerdára virradóra 128-an haltak meg koronavírus-fertőzés miatt. Az országos tisztifőorvos kitért arra is, sokan érdeklődnek, mi van, hogy ha nem mérnek jelentős mennyiségű ellenanyag-termelést a két oltás beadása után. Erről azt mondta, hogy bonyolult immunológiai folyamat zajlik a szervezetben, és az ellenagyagszint nem ad elegendő információt. Ezért arra támaszkodnak, amit a gyártók leírnak a vakcinákról. Müller Cecília beszélt arról is, hogy Magyarországon immár hatféle vakcinával oltanak, a Janssen a hatodik, amelyet oltóbuszokon használnak fel praktikussági okokból, hiszen egy egydózisú vakcináról van szó.

PFIZERT KAPNAK A 16-18 ÉVESEK

Ami a 16–18 évesek oltását illeti, ők a kedden érkezett Pfizer-szállítmányból kapják meg az oltásukat. Müller Cecília kérte a korosztály tagjait, hogy regisztráljanak az oltásra. Az oltások a jövő hét második felében indulnának, senki ne felejtse el magával vinni a szülők hozzájáruló nyilatkozatát, a szülőket pedig biztassák a fiatalokat az oltakozásra.

A JÖVŐ DÖNTI EL, HOGY KELL-E HARMADIK DÓZIS

Az, hogy harmadik oltásra szükség lesz-e – folytatta Müller Cecília –, a jövő fogja eldönteni, hiszen a gyártó és hatóságok is folyamatosan figyelemmel kísérik a vakcinák hatásosságát. Emlékeztetett, tavaly ilyenkor még csak reménykedett mindenki, hogy lesz védőoltás, és emlékeztetett a kézmosás világnapjára is. Kiemelte, a fertőző betegségek továbbviteléért legalább 80 százalékban a kéz a felelős, még akkor is, ha olyan felső légúti betegségről van szó, mint a koronavírus-fertőzés. Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy kedden elkezdték utalni a háziorvosok díjazását is. Köszönetet mondott nekik és az ápolóknak is.

A FERTŐZÉSEN ÁTESETT FIATALOK IS REGISZTRÁLHATNAK

Az országos tisztifőorvos kérdésre elmondta, hogy az a fiatal is regisztrálhat oltásra, aki nemrég esett át a fertőzésen, ugyanis nem feltétlenül alakít ki hatásos hosszú távú védelmet, ha valaki átesett a betegségen. Kiemelte, hogy azok is regisztrálhatnak, akik hamarosan be fogják tölteni a 16. életévüket, de időpontot foglalni csak a születésnapjuk után fognak tudni.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Belcampo Fernald scandal
'Fel a tetejéhez' gomb