Közélet

Gulyás Gergely: augusztus végéig biztosan nélkülözhetetlen lesz a védettségi igazolvány

Ha csütörtök, akkor Kormányinfó, ahol a járványhelyzettel és az újranyitással kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb tudnivalókról, az oltások haladásáról, a vakcinák elérhetőségéről ezúttal is Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ad tájékoztatást. Amint kezdetét veszi a tájékoztató, jövünk az élő tudósítással, cikkünk folyamatosan frissül!

10:54 MEGKEZDŐDÖTT A KORMÁNYINFÓ

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra vezetésével elkezdődött a mai Kormányinfó.

10:55 A 16 – 18 ÉVESEK IS REGISZTRÁLHATNAK AZ OLTÁSRA

Több mint 4,7 millióan regisztráltak eddig az oltásra, 80 százalékuk meg is kapta azt. A vakcinára folyamatosan lehet jelentkezni a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Már a 16–18 évesek is regisztrálhatnak. Őket május 10-től oltják.

10:56 MAGYARORSZÁG EURÓPÁBAN ELSŐKÉNT SZEREZHETTE VISSZA A RÉSZLEGES SZABADSÁGOT

A 18 év feletti lakosság közel 53 százaléka legalább az első vakcinával be van oltva, ennek köszönhetők a lazító intézkedések. Magyarország Európában elsőként szerezhette vissza az egyelőre nem teljes szabadságot – mondta el Gulyás Gergely.

10:57 AUGUSZTUSIG BIZTOSAN NÉLKÜLÖZHETETLEN LESZ A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY

Gulyás Gergely elmondta, a járvány továbbra is köztünk van, ezért a védettségi igazolvány a következő hónapokban, várhatóan augusztus végéig biztosan nélkülözhetetlen lesz, például koncertek, az éttermek a szállodák és sportesemények látogatásához.

10:58 ÚJABB PFIZER VAKCINASZÁLLÍTMÁNY ÉRKEZIK

A jövő héttől rendelkezésre fog állni 130-140 ezer Pfizer-vakcina, 30-40 ezer Moderna vakcinával együtt.

11:00 A 18 ÉV ALATTIAK KORLÁTOZÁS NÉLKÜL LÉPHETNEK BE AZ ORSZÁGBA

A 18 év alattiak korlátozok nélkül léphetnek be az országba, azokból az országokból, amelyekkel kétoldalú megállapodást kötött a kormány, ha a kísérőjük felmutatja a védettségi igazolványát, közölte Gulyás Gergely.

11:05 BENYÚJTOTTÁK AZ ÚJ KÖLTSÉGVETÉST

A kormány benyújtotta a költségvetést a 2022-es évre. Jövőre 5,2 százalékos növekedéssel számolunk. Fontos volt, hogy Magyarországnak a járvány előtt sikerült csökkenteni az államadósságot, és bár ez a védekezés alatt 10-12 százalékkal megnőtt, de folytatódni fog a csökkentés, mondta Gulyás Gergely.

11:08 NEM TARTJA GULYÁS INDOKOLTNAK AZT A FÉLELMET, HOGY BIZONYOS VAKCINÁKKAL NE LEHETNE UTAZNI

Magyarország kétoldalú megállapodásokat köt a védettségi igazolványok kapcsán több országgal is. Azt a félelmet nem tartják indokoltnak, hogy bizonyos oltóanyagok miatt ne lehetne nyáron utazni.

11:10 769 MILLIÁRDDAL TÖBB FORRÁS JUT JÖVŐRE AZ EGÉSZSÉGÜGYRE

769 milliárddal több forrás jut jövőre az egészségügyre, és így 11 év alatt több mint megduplázódtak a kiadások, közölte Gulyás.

11:12 LASSAN A GAZDASÁG IS VISSZAÁLL A NORMÁLIS KERÉKVÁGÁSBA

25 év alatti fiatalok szja-mentességét is tartalmazza a jövő évi költségvetés és számol a nyugdíjak emelésével is, a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítésével. A gazdaság újraindítására 7300 milliárd forintos újraindítási alap áll rendelkezésre.

11:14 DÖNTÉS SZÜLETETT AZ ÖNKORMÁNYZATOK TÁMOGATÁSÁRÓL IS

A kormány arányos és méltányos módon összesen 23 milliárd forint támogatásról döntött, ebből 1,7 milliárd forintot az egyes településeken bölcsődék, oktatási és kulturális intézmények megújulásához, megépítéséhez járul hozzá a kormány.

11:15 A KELETI VAKCINÁKNAK KÖSZÖNHETŐ, HOGY JÓL ÁLLUNK AZ OLTÁSOKKAL

Magyarország azért áll jól az európai oltási statisztikákban, mert keleti vakcinákat is lekötöttek, közölte a miniszter.

11:20 A KÍNAI VAKCINA ESETÉBEN NINCS SZÜKSÉG A HARMADIK OLTÁSRA

Gulyás Gergely a Semmelweis vizsgálatára hivatkozva közölte, hogy a kínai vakcina is védettséget nyújt, és nincs szükség belőle harmadik dózisra.

11:22 A TÖBBLETHALÁLOZÁSOK TEKINTETÉBEN AZ UNIÓS KÖZÉPMEZŐNYBEN VAGYUNK

A tavalyi adatokat nézne a többlethalálozások tekintetében az uniós középmezőnyben van Magyarország.

11:25 EGYELŐRE ÚGY TŰNIK A NYITÁSNAK NINCS DRÁMAI HATÁSA

Gulyás Gergely leszögezte, egyelőre nem látják, hogy a nyitásnak drámai hatása lenne.

11:28 EGYELŐRE NEM ISMERIK EL A KÜLFÖLDÖN KAPOTT OLTÁSOKAT

A külföldi igazolásoknak nincs jelenleg egységes rendje, ezért nem fogadják el a külföldön beadott oltásokat. Az oltásnál az számít, hol kapta, ezért egyelőre csak annak adnak védettségi igazolványt, aki Magyarországon oltatta be magát, független attól, milyen állampolgár. A kétoldalú megállapodások esetén lehet majd elismerni az oltási igazolásokat – tette hozzá Gulyás Gergely. 

11:30 A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY ÉRVÉNYTELEN A MÁSODIK OLTÁS NÉLKÜL

Az első oltást követően állítják ki a védettségi igazolványt, amely érvényességét veszti, ha valaki a második oltást nem adatja be magának.

11:32 A RENDŐRSÉG VIZSGÁLJA AZ IDŐPONTFOGLALÓ OLDAL MÚLT HETI TERHELÉSES TÁMADÁSÁT

A terheléses támadás ügyében rendőrségi nyomozás zajlik, csak ennek lezárulta után tudunk biztosat mondani.

11:34 JELENLEG 70% -OS AZ ÁTOLTOTTSÁG

Ha az emberek elfogadnak minden oltást, akár néhány nap alatt is elérhetnénk a ötmilliót. Gulyás úgy véli, 8 milliós felnőtt lakosság 70 százalékos átoltottsága a maximum reálisan, ez 5,6 millió ember lenne, de láthatóan 5 millió felett nehezebb lesz haladni, mert kisebb az oltási hajlandóság – mondta el a miniszter.

11:47 HAMAROSAN DÖNTENEK A NYÁRI TÁBOROKRÓL

Gulyás elmondta, még ebben a hónapban döntés születik a nyári táborokról.

11:50 LELASSULTAK AZ OLTÁSSZÁMOK

Bár van elég oltóanyag, viszont lelassult az oltásszám, de valószínűleg májusban elérhetjük az 5 millió beoltottat, vagy akár a fölé is mehetünk.

11:54 GULYÁS REMÉLI, HOGY AZ ÖSSZES SZOMSZÉDOS ORSZÁGGAL SIKERÜL MEGÁLLAPODNI A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY ELFOGADÁSÁRÓL

Gulyás Gergely reméli, hogy az összes szomszédos országgal sikerül megállapodnia a kormánynak a védettségi igazolvány elfogadásáról.

11:59 KEZDŐDIK A NÁLUNK ÉLŐ KÜLFÖLDIEK OLTÁSA

A Magyarországon élő külföldiek szervezett oltása most kezdődik meg; időpontot technikai hiba miatt még nem foglalhatnak, de dolgoznak rajta.

12:03 MIHAMARABB PÓTOLJÁK AZ ELMARADT MŰTÉTEKET

A jelenlegi járványhelyzetben sok beavatkozás tolódik későbbre. Az egészségügyben dolgozók azon vannak, hogy ezeket a műtéteket mihamarabb pótolják – mondta Szentkirály Alexandra.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb