Közélet

Szombaton várható az elszabadult kínai rakéta becsapódása, a kérdés még mindig az, hogy hova?

Készenléti állapotok uralkodnak az amerikai űrhadsereg háza táján, hiszen az már egyre biztosabb, hogy szombaton, azaz holnap csapódik be a Földbe a múlt héten fellőtt, s azóta elszabadult kínai rakéta, azonban a szakemberek szerint még mindig kérdés, hogy hol fog landolni, olvasható a Portfolio cikkében.

NINCS KIZÁRVA, HOGY LAKOTT TERÜLETEN CSAPÓDIK BE

A Hosszú Menetelés 5B nevű rakétával múlt csütörtökön juttatta Kína a világűrbe leendő állandó űrállomásának főmodulját, a Tian-he-t (Mennyei Harmónia). A Hosszú Menetelés 5B a felbocsátás után ideiglenes pályára állt, és megkezdte az előkészületeket a visszatérésre. Ekkor azonban a szakemberek elvesztették az irányítást a pusztító szörnyeteg felett, ami azóta is irányítás és ellenőrzés nélkül robog megállíthatatlanul a Föld felé, és nincs kizárva az sem, hogy lakott területen csapódik majd be.

A LANDOLÁS PONTOS HELYÉT NEM LEHET MEGHATÁROZNI EGÉSZEN A VISSZATÉRÉS UTOLSÓ ÓRÁJÁIG

Ráadásul, a rakéta visszaérkezésének pontos helyét a Föld légkörébe “nem lehet meghatározni egészen a visszatérés utolsó órájáig”, amely május 8-án várható. A Los Angelestől 257 kilométerre északnyugatra fekvő Vandenberg légi támaszpontról követik nyomon a rakéta útját – közölte az űrparancsnokság.

A SZAKEMBEREK ABBAN BÍZNAK, HOGY A TÖRMELÉKEK MAJD A TENGERBE HULLANAK

Megnyugtatásul Jonathan McDowell asztrofizikus, a Harvard Egyetem tudósa elmondta, hogy a rakéta potenciálisan veszélyes törmelékei valószínűleg nem fognak elégni a légkörbe érve, de minden valószínűséggel a tengerbe hullanak, mivel a bolygó 71 százalékát az óceán borítja.

A rakéta útját a Föld felé itt tudod nyomon követni.

Forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb