BlogKikapcs

Szeged365 Cinema: majdnem jó rajongói film lett a Mortal Kombat

A világ egyik legnépszerűbb és legbrutálisabb, fantasy elemekkel bőven átszőtt harcművész játékának harmadik filmes adaptációja igazi sötét lóként indult, és bár bőven kijavította a Mortal Kombat: Annihilation által vetett csorbát, sajnos nem sikerült igazán méltó filmmel kielégíteni a rajongók igényeit.

TEST YOUR MIGHT!

Pedig olyan jól indult! A film első jelenetei a középkori Japánba vezetnek, ahol a Shirai Ryu nindzsa klánt egyengető Hanzo Hasashi (polgári nevén: Scorpion) kis családját éri a félelmetes Lin Kuei csapása. Sub-Zero megjelenése nemcsak a legendás, egyébként az Operatív Törzs maszkviselési szabályainak maradéktalanul eleget tévő harcos miatt izgalmas, hanem amiatt is, ahogy felépítik röpke 5-10 perc alatt Scorpion eredettörténetét.

A Mortal Kombat legnagyobb előnye már itt kidomborodik: végre igazi harcművész képzettséggel rendelkező, meseszépen koreografált bunyót láthatunk, ahol bizony a játékból ismerős kombók és fatalytik köszönnek vissza. Az igazi rajongó besír Scorpion kötélvetését követő földre rántásán, és hasonlóan katartikus élményt nyújt jóval később Sub-Zero jégfalas ámokfutása és Kung Lao kalapos kivégzése is. Azonban az összkép mégsem lett tökéletes.

VISSZATÉR A MORTAL KOMBAT-ÁTOK

A Mortal Kombat filmes adaptációi eleve mindig hatalmas kihívással néznek szembe. Hiába a tömeges rajongótábor, az izgalmas karakterek, a játékok készítői sem mindig kecsegtettek bennünket izgalmas háttérsztorikkal, bár azért egy szép nagy mitológia mégis kirajzolódott, amely jócskán rejt kiaknázatlan lehetőséget. A legnagyobb baj mégis az, hogy épp a legkevésbé izgalmas frakció, az Earthrealm és a Spec Ops tagjai állnak a történetek középpontjában, így a különleges képességek mögött mégis egyszerű emberek állnak.

És bár Sonya Blade egész elfogadható jellemet kapott, és Kung Lao is hatalmas arcként mutatkozik be, azért a Földről származó harcosok közül mégis a film fő humorforrását jelentő Kano lett a legszórakoztatóbb. Ez pedig elég nagy baj, mert a sztori klasszikus protagonistája Scorpion kései leszármazottja, egy bizonyos Cole Young, aki tökéletesen jellegtelen alak mindenki mellett. Épp a Mortal Kombat-átok áttörését jelenthette volna egy izgalmas és klasszikus MK figurának a történetét maga mögött tudó új hős megkonstruálása, de Young steril üressége egy meglehetősen rövid időszak után tökéletesen érdektelenné teszi a cselekményt.

AKKOR MOST NÉZZÜK VAGY NE NÉZZÜK?

Megveszekedett Mortal Kombat rajongóknak viszont jó hír, hogy a 2021-es Mortal Kombat-film igencsak szórakoztató verekedéseket hoz, és a koreográfiának köszönhetően nagyon szépen palástolja azt a tényt is, hogy a sztori bőven összefoglalható egy mondatban úgy, hogy a föld harcosai készülnek valamire.

A kivégzések zseniálisak, Kano minden egyes megnyilvánulása eredeti és ötletes, a kezdő szekvencia és a végső összecsapás parádés. De ha egyes elemekbe ennyi kreativitást sikerült beleszuszakolni, mégis joggal merül fel a kérdés, hogy miért nem sikerült az erősségek mellé egy izgalmas főszereplő karakterét is megírni…

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb