Szegedi Arcok

A Remény Harangja fogja jelezni, ha meggyógyul egy kis hős a szegedi gyermekklinika onkológiai osztályán

Megható kezdeményezést tett április végén a Reménysugár – a Dél-Alföldi Haematológiai És Onkológiai Gyermekbetegekért Alapítvány, a Velünk vagy Bogi Csoport képviselőivel karöltve, akik összefogásának köszönhetően egy harangot függesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekklinikájának Onkohematológiai Osztályán. Ezután mindig, amikor egy gyermek sikeres terápiáját követően elhagyja a klinikát, megkondul a harang. A kezdeményezésről Dr. Kovács Dénessel, az intézmény szakpszichológusával, a Reménysugár Alapítvány kuratóriumának elnökével beszélgettünk.

EGY – KÉT HÉTEN BELÜL HIVATALOSAN IS MEGKONDUL A HARANG

Április végén szerelték fel a Remény harangját, amelynek csilingelő hangjánál nincs szebb zeneszó a szegedi klinika gyermek onkológiai részlegén, hiszen azt jelzi, hogy egy kis beteg a sikeres kezelést követően hazatérhet. A harang főpróbáján egy kislány, aki épp akkor ment haza, már megcsengette a félig felszerelt csengettyűt, de nem is olyan sokára, egy-két héten belül hivatalosan is megkondul a harang, hiszen egy fiatal lány terápiája a végéhez közeledik, ő lesz az első, aki az osztály történetében először ünnepélyes keretek között meghúzhatja a zsinórt.

Fotó: Reménysugár – a Dél-Alföldi Haematológiai És Onkológiai Gyermekbetegekért Alapítvány Facebook oldala

A BIZAKODÁS, A JÖVŐBE VETETT HIT VISZ ELŐRE

„Ebben a csengőszóban benne van minden, hogy elindulsz az életben, senki nem tudja a jövőt, de bizakodással fogod az életet értékelni, fel tudod építeni a saját célkitűzéseidet, a saját jövődet, és ennél szebbet mi sem kívánhatunk egy gyógyult gyermeknek és szülőjének. Az, amit ezek a gyerekek itt a 8-10 hónap alatt megtanulnak, hogy a kezelés mellett a bizakodás is kell a gyógyuláshoz, majd a terápia befejeztével is ez a remény fogja őket továbbvezetni a mindennapokban” – mondta el Dr. Kovács Dénes. A Remény harangjának létezik egy másodlagos jelentése is, nagyon nagy közösségépítő ereje van, árulta el a szakpszichológus.

TÖBB, MINT EGY ÉVE NEM TÁVOZOTT EL EGYETLEN KIS BETEG SEM A SZEGEDI GYERMEKKLINIKA ONKOLÓGIAI OSZTÁLYÁN

Az eredeti feladata a harangnak az volt, hogy összehívja az ünnepre az embereket, mint ahogy a mai napig a templomokban az istentisztelet előtt háromszor megszólal, jelezve, hogy hamarosan kezdődik a ceremónia, ahová mindenkit várnak. „A nehéz helyzetben lévő ember a nehézség leküzdéséhez közösségre vágyik, és mi ezt a közösséget igyekszünk tudatosan megteremteni azoknak a gyerekeknek, szülőknek, akik itt vannak” – árulta el Dr. Kovács Dénes, aki azt is elmondta, hogy a mai orvosi körülmények között a hozzájuk kerülő gyerekek több mint 80% – a túléli a betegséget, a szegedi intézményben például több, mint egy éve nem történt haláleset.

Fotó: Reménysugár – a Dél-Alföldi Haematológiai És Onkológiai Gyermekbetegekért Alapítvány Facebook oldala

A HARANG JELKÉPEZI A KITARTÁST ÉS AZ AKARATERŐT

Dr. Kovács Dénes arról is beszámolt, hogy a fiatal lány már nagyon várja, hogy megkongathassa a harangot, hiszen ez jelképezi az ő kitartását, akaraterejét, és az ebből merített bizakodással haladhat tovább az úton. „Minden ilyen szimbolikus dolog, ami nem kifejezetten része a kezelésnek, egy picit mindig arról szól, hogy érzelmileg is feltöltse a betegeket, hiszen, ha a bennfekvő látja, hogy mennyire örül, aki befejezte a terápiát, utána ő is azt fogja várni, hogy mikor jön el az az idő, amikor ő is meghúzhatja a harangot, mert ez azt jelenti, hogy egyúttal elköszön a klinikától, és visszakapja a mindennapi életét”, fogalmazott a szakpszichológus.

Fotó: Reménysugár – a Dél-Alföldi Haematológiai És Onkológiai Gyermekbetegekért Alapítvány Facebook oldala

KIS ÜNNEPSÉG KERETÉBEN KONDUL MAJD MEG A HARANG

Azt is megtudtuk, a gyermek onkológiai osztályon nagy hagyománya van annak, hogy az összes dolgozó – orvosok és ápolók – részvételével megünneplik a kis betegek szülinapját, énekelnek, és tortát esznek ilyenkor. A harang megkongatására is egy hasonló ünnepséget terveznek, azzal a kívánsággal, hogy annak a gyermeknek, aki meghúzza a zsinórt, soha többet ne kelljen az osztályra visszajönnie.

Fotók: Reménysugár – a Dél-Alföldi Haematológiai És Onkológiai Gyermekbetegekért Alapítvány Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb