Közélet

Küzdenek a szomszédban is: megdöbbentő kisfilm látott napvilágot az orosházi COVID osztályról

Nem mindennapi kisfilm látott napvilágot Szeged után most a szomszédból: az Orosházi COVID napló – 2021 címmel fémjelzett összeállítást a YouTube-ra az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet töltötte fel, a filmben pedig egy 12 órás műszakot mutatnak be egy diplomás ápoló és az intenzív osztály főorvosának segítségével. Megszólal benne több szakdolgozó és orvos a COVID ellátó részlegekről, illetve két beteg is vállalta a nyilatkozatot.

“Nem bírom már magam kipihenni. Ugyanolyan fáradtan ébredek, mint ahogy lefeküdtem” – egy diplomás nővér szavaival kezdődik a film, a szakember a bemutatott műszakban egy olyan covid-osztályon dolgozik, ahol a közepesen súlyos fertőzötteket ápolják.

EMBERFELETTI MUNKÁT VÉGEZNEK

Patakiné Márkus Eszter aneszteziológiai szakasszisztens, főnővér-helyettes arról beszél, hogy ősszel nehezebb volt a helyzetünk, mint most: akkor több fiatalt láttak súlyos állapotban. A filmben megszólal egy beteg, akit már egy hete ápolnak kórházban, ő a betegség első jeleként a gyengeséget említi. Az ápolók és orvosok munkájáról úgy fogalmazott: nagyon toppon vannak, emberfeletti munkát végeznek.

MEGTERHELŐ FIZIKAI MUNKÁVAL JÁR AZ ÁPOLÁS

Karkus Edina gyógytornász elmondta: a koronavírusos betegeknek légzőtornát kell tanítani, mert leginkább a tüdőt támadja a vírus. Azokat a területeket lélegeztetik át, ahová nehezebben jut oxigén. „Hat óránként forgatjuk a betegeket és ez olyan megterhelő mind fizikailag – a beöltözött, orverállos felszerelésben – hogy bizony sokszor, amikor kijövünk a 4 órás munkaidő után egy pihenőre 2 óra hosszára, csurom vizesek a nővérek” – nyilatkozta Király Istvánné Mariann, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás osztály főnővére.

A DOLGOZÓK FIZIKÁLISAN ÉS LELKILEG IS KIFÁRADNAK

Az osztály főorvosa, Dr. Molnár István szerint „a másságát a betegállománynak nem is a korosztálybeli különbség képezi, hanem a több szervi elégtelenséget okozó vírusos fertőzés, ami az átlagnál magasabb szintre emeli az elhalálozás gyakoriságát.” Ez jelenti számunkra a lelki terhet, és az a nagy számú betegforgalom, amivel eddig nem találkoztunk, a fizikai terhet. A kettő együtt kombinálva hozza elő azt, hogy maga az egészségügyi dolgozó is olyan szinten tud fizikálisan és lelkileg kifáradni és megbetegedni akár, ami eddig nem volt tapasztalható – tette hozzá.

ALATTOMOS BETEGSÉG, MOTIVÁCIÓ, HARC

„A filmmel a célunk bemutatni, hogy egy kisvárosi kórház kollektívája hogyan bírkózik meg a járvánnyal, miként veszi fel a harcot egy korábban nem látott, alattomos betegséggel, és mik azok a motivációk, amik a rengeteg nehézség ellenére előre viszik őket” – írta a az intézmény a videóhoz. A teljes kisfilmet itt nézheted meg:

Szegedről is hoztunk már egy összefoglalót:

Forrás: 24.hu, Orosházi COVID napló-2021

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb