Szegedi Arcok

Hatalmas tiszavirágzásra számíthatunk az idei évben Szegeden, akár a belvárosban is találkozhatunk majd kérészekkel

Már nem kell sokat várni és ismét szó szerint tiszavirágba borul Szeged! Várhatóan valamivel később, mint szokott, június közepére saccolják a szakértők, viszont a késlekedésért kárpótol majd minket az, hogy a 2018-as évhez hasonlóan hatalmas tiszavirágzásnak lehetünk majd tanúi! Arról, hogy várhatóan mikor bújnak majd elő a kérészek a Tiszát belengő násztáncukra, Tokodi Bélát, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei titkárát kérdeztük.

Miért olyan érdekes számunkra a tiszavirágzás? Mert egyedülálló a világban és tömegesen mára csak főleg a Tiszában találkozhatunk vele, holott Skandinávia és a mediterrán területeket kivéve egész Európában közönséges fajnak számított. Azt is fontos tudni, hogy a tiszavirágzás legalább annyira szegedi, mint a paprika, a papucs vagy a szalámi, és a tavalyi évben hungarikum is lett.

IDÉN KÉSŐBB BÚJNAK ELŐ A TISZAVIRÁGOK

Tokodi Bélát, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei titkárát kérdeztük, hogy mikor és mekkora lesz az idei tiszavirágzás. A titkár elmondása szerint a szokásos június eleji rajzás várhatóan későbbre tolódik, mivel az áprilisi hónapunk az elmúlt évtizedek egyik leghidegebbje volt és a május sem az ilyenkor szokásos 25-28 fokos hőmérsékletet hozta.

“Ez a tényező nyilván befolyásolja a kérészek virágzását, tehát én inkább június közepére tenném a rajzást mint az elejére, úgyhogy ez most csúszni fog. Nem csak a kérészeknél figyelhető ez meg egyébként, hanem a madárvilágban is, az időjárás és ez a hideg hátráltatja a költés megkezdését, és ez igaz a tiszavirágokra is sajnos” – emelte ki Tokodi Béla, majd hozzátette, hogy a tiszavirágzás megindulásához meleg, szélcsendes időjárásra van szükség, ami valljuk meg, tényleg nem volt jellemző az elmúlt időszakra Szegeden sem.

AKÁR SZEGED BELVÁROSÁBAN IS TALÁLKOZHATUNK MAJD A KÉRÉSZEKKEL

Ahhoz, hogy megértsük a tiszavirágzás folyamatát tudni kell azt is, hogy a lárváknak 3 év kell a kifejlődéshez, ami azért fontos az idei évben, mert 2018-ban volt az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb rajzása, tehát most is több milliónyi kérészre és napokig tartó intenzív násztáncra számíthatunk Szegeden.

“A tavalyi az meglehetősen gyenge év volt, de elképzelhető, hogy idén, ha az időjárás normalizálódik és a nagyon viharos, rossz idő után a június tényleg az adott hónapnak megfelelő lesz, tehát bejön a kánikula, akkor elképzelhető, hogy gyakorlatilag akár Szeged belvárosában is találkozhatunk majd ezzel a jelenséggel” – mondta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei titkára. Érdekesség még, hogy a rajzás általában szakaszokra osztható. Előrajzás alkalmával csak százával repülnek az állatok. A leglátványosabb főrajzás során viszont milliónyian repülnek a víz felett, az utórajzáskor pedig csak néhány tucatnyi állattal találkozhatunk. A rajzás a késő délutáni, esti órákban, kb. 18-21 óra között zajlik, mi pedig alig várjuk már, hogy ismét részesei legyünk ennek a csodának Szegeden.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: auto swiper
'Fel a tetejéhez' gomb