Kikapcs

Piros muskátlik és lobogó zászlók: így öltözik ünnepi díszbe a város Szeged napja alkalmából

1200 cserép muskátlival és a Belvárosi hídra kifeszített lobogókkal öltözik városunk ünnepi díszbe Szeged napjára, amelyre a hagyomány szerint minden évben május 21 -én, azaz idén pénteken kerül sor.

Fotó: Török Kornél

A BELVÁROS ÉS A KÜLSŐ VÁROSRÉSZEK IS VIRÁGBA BORULNAK SZEGED NAPJA ALKALMÁBÓL

Ahogy Makrai Lászlótól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatójától megtudtuk, városunk hamarosan felölti ünnepi pompáját, hiszen 1200 cserép muskátli kerül ki a héten Szeged közterületeire, így a színes virágok sokasága emeli majd az ünnep fényét a belváros és a külső városrészek kandeláberein. Sőt, az arra járók már megcsodálhatják a Városházán és a Belvárosi hídon fejüket bólogató kis piros szirmokat, amelyektől hamarosan a Csillag téren és Dorozsmán is ünnepi hangulat fog uralkodni.

MÁR DÉLCEGEN LOBOGNAK A ZÁSZLÓK A BELVÁROSI HÍDON

Makrai László elmondta, a muskátlikat szerették volna már hamarabb kitenni méltó helyükre, azonban a zord időjárás jócskán hátráltatta őket ebben, mivel a fóliaházakban uralkodó hideg miatt várni kellett arra, hogy a palánták felcseperedjenek és megerősödjenek. A muskátlik telepítésével párhuzamosan a Szegedi Városkép és Piac Kft. fellobogózta a Belvárosi hidat is Szeged Napja alkalmából, így, akik a hídon át közlekednek már láthatják a szélben ringatózó zászlókat.

AZ ÜNNEPNAPON VEHETI ÁT KARIKÓ KATALIN A SZEGED DÍSZPOLGÁRA CÍMET

Hagyományosan Szeged napján adják át a város kitüntetéseit, a Szeged díszpolgára címet, a Szegedért emlékérmet és a Pro Urbe díjat díszünnepség keretében. Idén Dr. Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének matematikusa részesülhet Pro Urbe díjban, míg a Szegedért Emlékérmet Grecsó Krisztián, József Attila-díjas írónak ítélte oda a város önkormányzata. Szeged díszpolgára címre pedig idén egyetemünk egykori kutatóját, a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának kidolgozásában kulcsfontosságú szerepet betöltő biokémikust, Karikó Katalint kérte fel Botka László polgármester.

FINOM BOROK ÉS IGAZI PIACI HANGULAT VÁR A HÉTVÉGÉN A SZENT ISTVÁN TÉREN

Igaz, idén a jól megszokott Szeged napja programsorozat elmarad a koronavírus járvány miatt, de azért vár ránk egy jó kis dzsembori az ünnepi hétvégén, ugyanis május 22-től Szeged kedvenc boraival kiegészülve startol el a Szent István téri kézműves piac.

Fotók: Török Kornél

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb