Közélet

Ingatlan.com: óriási a bővülés az új lakások Csongrád-Csanád megyei piacán

Az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint az új lakások piaca óriási ugrást produkált a megyében. Az adatok szerint majdnem ötszörös bővülés figyelhető meg az új lakások Csongrád-Csanád megyei piacán.

Első látásra felemás képet festenek az új építésű lakások piacára vonatkozó hosszú távú országos és Csongrád-Csanád megyei adatok. 2015 óta lakosságarányosan többszörösére nőtt az évente átadott új lakások száma ezt a bővülést tavaly a járvány sem törte meg. Igaz, a lakásépítési kedv a múlt évben visszaesett a pandémia és a kedvezményes áfakulcs korábbi kivezetése miatt, írta elemzésében az ingatlan.com.

HATALMAS BŐVÜLÉS TAPASZTALHATÓ

Az új lakóingatlanok Csongrád-Csanád megyei piaca még az országos négyszeres növekedésnél is jobban teljesített. 2020-ban 1249 új lakást adtak át a megyében, ez több éves csúcsot és 81 százalékos növekedést jelentett 2019-hez képest. Így tízezer lakosra 31,5 lakás jutott 2020-ban, ez majdnem ötszörös növekedésnek felel meg a 2015-ös 6,6 lakáshoz képest. A teljes megyei lakásállományra vetítve 0,14 százalékról 0,63 százalékra nőtt az új lakások aránya.

A BŐVÜLÉS A JÁRVÁNY IDEJÉN ANNAK KÖSZÖNHETŐ, HOGY A MÚLT ÉVBEN ÁTADOTT LAKÁSOK ÉPÍTÉSÉNEK TÖBBSÉGE 1-2 ÉVVEL KORÁBBAN INDULTAK

“Az, hogy a járvány évében ért el kiemelkedő eredményeket a megyei újlakáspiac annak köszönhető, hogy a múlt évben átadott lakások többségének építése jellemzően 1-2 évvel korábban indult.” Hozzátette: “a pandémia kedvezőtlen hatása tehát nem látszik az újlakás-átadások számában, ám a lakásépítési kedven azonban nyomot hagyott. Csongrád-Csanád megyében 509 új lakásra adtak ki építési engedélyt 2020-ban, szemben az előző évekre jellemző 700 feletti engedélyszámmal. A csökkenésben a pandémia mellett szerepe van annak is, hogy 2019 végén megszűnt a kedvezményes lakásépítési áfa” – mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Forrás: ingatlan.com

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb