BlogKikapcs

Isten éltessen, Szeged! Szeged Napja kisokos, a Szeged365.hu-n

Mediterrán éjszakák, mosolygós városlakók, gyönyörűséges épületek, még szebb lányok, a galaxis legjobb halászleve – karácsonyig sorolhatnánk, miért szeretjük annyira a Napfény Városát. Eljött a 2021-es Szeged Napja, ízig-vérig szegedi hírportálként pedig egy csokorba gyűjtöttük a legfontosabb információkat a mai eseményekről, tudnivalókról.

MIÉRT PONT MA?

Sokan úgy tudják, a jeles nap a szabad királyi városi ranghoz kötődik, ami igaz is, de a május 21-i dátum konkrétan a címer átadásának évfordulója. Miután Szeged Nagy Lajos király uralkodása idején a régió legjelentősebb városává fejlődött, 1498-ban szabad királyi városi rangot is kapott az uralkodótól. A török uralom után, 1715-ben kapta vissza ezt, majd ezt megpecsételve, 1719. május 21-én vehették át elődeink az ehhez kapcsolódó címert. Innen a május 21-i dátum Szeged Napjára.

LOBOGÓK ÉS MUSKÁTLIK MINDENÜTT

Rengeteg gyönyörű muskátlival és a Belvárosi hídra kifeszített lobogókkal öltözött városunk ünnepi díszbe Szeged napjára. Ahogy Makrai Lászlótól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatójától megtudtuk, 1200 cserép muskátli került ki a héten Szeged közterületeire, így a színes virágok sokasága emeli majd az ünnep fényét a belváros és a külső városrészek kandeláberein.

A SZEGEDI BORFESZTIVÁL ELMARADT, DE AZÉRT LESZ ITT LÁTNIVALÓ BŐVEN

A Szegedi Borfesztivál az idén is elmaradt (helyette van Borfeszt-pótló játék mennyei borocskákért és rengeteg sztorizás, múltidézés a rendezvénysorozathoz kötődő arcokkal), azonban a Karikó Katalin nevével fémjelzett díjátadót megtartják.

Ha szeretnéd élőben is látni városunk világhírű díszpolgárát, kattints az alábbi cikkünkre, minden hasznos infót belepattintottunk:

A dátum tehát 16.00, a helyszín a Széchenyi tér.

BORFESZT HELYETT KÉZMŰVES VÁSÁROK, BORRAL MEGSPÉKELVE

Bár a Szegedi Borfesztivál elmaradt, a fenti díjátadó mellett két esemény azért vár ránk a pünkösdi hosszú hétvégén. A Bárka Kézműveskikötő (helyszín: FOKA, Felsőváros) most hétvégén antik gyönygyszemekkel vár, a Szent István téri kézműves piacra pedig borászok költöznek, velük és a kihelyezett könyöklőkkel egy kicsit tényleg Borfeszt-fíling lesz kint:

ÍME A 2021-ES DÍJAZOTTAK

A Városháza Dísztermében csütörtök délután adták át a Szeged Napjához kötődő díjakat, a 2021-es év Szeged Sportolója díját Dr. Busa Gabriella (kick-box) és Bánhidi Bence (kézilabda) vehette át, de kitüntették a legjobb művészeket és az ifjú tehetségeket is.

Mutatjuk a teljes listát:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb