Közélet

Levehetjük a maszkot, indulhatnak a rendezvények – kijött a rendelet az 5 milliós nyitásról

Megszűnik a kijárási tilalom, eltörlik a kötelező közterületi maszkviselést, mehetnek a “zenés-táncos” rendezvények – a péntek reggeli miniszterelnöki bejelentéseket követően kijött a Magyar Közlöny, benne az összes, 5 millió beoltott után életbe lépő játékszabállyal. Szeged 365 Kisokos, avagy így változik az életünk Szegeden (végre pozitív irányban):

  • a kijárási tilalom megszűnik;
  • az üzletek, vendéglátó üzletek és más helyszínek a járványhelyzetre tekintettel elrendelt kötelező zárási időpontja megszűnik;
  • eltörlik a kötelező közterületi maszkviselési kötelezettséget;
  • szabad a sport a közterületeken, legyen szó akár egyéni, akár pedig csapatsportról;
  • magán- és családi rendezvény legfeljebb 50 fő részvételével korlátozás nélkül tartható, lakodalom pedig akár legfeljebb 200 fő részvételével korlátozás nélkül tartható;
  • szállodában vagy étteremben tartott magán- és családi rendezvény esetén a szálloda, vendéglátó üzlet üzemeltetője köteles gondoskodni a magánrendezvényen részt vevők elkülönítéséről;
  • egyéb zárt téri rendezvény csak védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek tartható;
  • egyéb szabadtéri rendezvény legfeljebb 500 fő részvételével korlátozás nélkül tartható (gyűlés is), 500 fő felett csak a védett személyek vehetnek részt a szabadtéri rendezvényen;
  • zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható;
  • a 16–18 éves korosztály koronavírus ellen védett személy felügyelete nélkül járhat étterembe, moziba, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

MEHET A MULATÁSI?

A rendezvények kérdésköre már csak azért is nagy meglepetés, mert egy hete még a hatmilliós limithez kötötte őket Orbán Viktor. Mivel Szeged a fesztiválok városa (egy párhuzamos dimenzióban most éppen a Borfesztivál második hétvégéje döngene a Széchenyi téren, miközben vadul pakolnák a kézműves asztalokat a Hídivásár miatt lezárt Belvárosi hídra), plusz a rendezvények esetében egy kicsit komplikáltabb a helyzet, erről egy kicsit bővebben is írunk, a Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján.

ZENÉS-TÁNCOS RENDEZVÉNY, AVAGY DISZKÓ, FESZTIVÁL ÉS TÁRSAI

Zenés, táncos rendezvényen, életkorra való tekintet nélkül kizárólag koronavírus ellen védett személy tartózkodhat. Ugyanezt tilos a koronavírus ellen nem védett személyeknek szervezni, tartani, hirdetni, arra fellépőket, illetve nézőket toborozni. A helyszínen a koronavírus ellen nem védett személy is foglalkoztatható azzal, hogy – a fellépők kivételével – a zenés, táncos rendezvény teljes időtartama alatt köteles maszkot viselni.

A védelmi intézkedés betartatásáról a zenés, táncos rendezvény szervezője, illetve a zenés, táncos rendezvény helyszínének üzemeltetője köteles gondoskodni.

CSALÁDI RENDEZVÉNYEK, LAKODALMAK, MULATÁSI

A családi eseményeket és magánrendezvényeket egy kategóriában kezeli a jogszabály. Ezek szerint a családi eseményen vagy magánrendezvényen – az ott foglalkoztatottakon kívül – egy időben a lakodalom esetén legfeljebb 200 fő, minden más családi esemény, magánrendezvény esetén legfeljebb 50 fő lehet jelen. A családi eseményen vagy magánrendezvényen a “válogatott lemezbemutatás” vagy “élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatás”, magyar nyelvre fordítva DJ vagy zenekar (imádjuk a jogszabályi megfogalmazásokat, anyám borogass) megengedett.

Az utóbbi külön szabályokat állapít meg azokra az esetekre, ha egy rendezvényt vendéglátó üzletben (pl. étterem), vagy épp szálláshelyen (pl. hotel) tartanak. Ha a családi eseményt vagy a magánrendezvényt étteremben tartják, akkor a vendéglátó üzletekre vonatkozó védelmi intézkedéseket kell alkalmazni.

Ez alól két kivétel lehet:

  • Ha a családi esemény vagy magánrendezvény teljes időtartama alatt a vendéglátó üzlet területére – az ott foglalkoztatottakon kívül – a családi esemény vagy a magánrendezvény résztvevőin kívül más nem léphet be, azon a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet.
  • Ha a vendéglátó üzlet rendelkezik olyan, a többi résztől elzárt helyiséggel, ahol biztosítható, hogy a családi esemény vagy magánrendezvény résztvevői a családi esemény vagy magánrendezvény teljes időtartama alatt a vendéglátó üzlet többi vendégétől vagy más családi vagy magánrendezvény vendégeitől elkülönítve lehetnek, a koronavírus ellen nem védett személy e helyiségbe beléphet, és a családi esemény vagy magánrendezvény befejezéséig a vendéglátó üzlet e helyiségében tartózkodhat.

A családi esemény vagy magánrendezvény résztvevője a fenti két esetben az esemény ideje alatt nem köteles maszkot viselni.

EGYÉB RENDEZVÉNYEK

Az egyéb rendezvények két típusát különbözteti meg a rendelet. Szabad téren tartják, ha ötszáz főnél kevesebben vannak,  azon a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet. Ha 500 fő vagy több személy van jelen, azon kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt.

Mehet a bulika? Vannak szabályok, de összességében igen. Fotó: Gypo Circus koncert a Gerilla Gourmet-n, 2019, Szeged, Széchenyi tér.

Ha az egyéb rendezvényt zárt térben tartják, az egyéb rendezvényen – az ott foglalkoztatottakon kívül – kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött vehet részt.

A Magyar Közlöny legfrissebb számát IDE kattintva tudod átbogarászni.

MÉG NE VEDD LE A MASZKOT

…várd meg az ötmilliót, utána lépnek életbe az új szabályok. Egészen konkrétan, az ötmilliomodik injekció beadását követő nap 0 óra 0 percétől, hogy pontosak legyünk? Hogy ez mikor jön majd össze? Az Index végigbogarászta az elmúlt egy hetet, az oltottsági számok tekintetében jó esélyünk van rá, hogy Pünkösd után már egy szép-új világ várjon ránk:

  • május 14-én 4 483 598,
  • május 15-én 4 554 679,
  • május 16-án  4 600 012,
  • május 17-én 4 639 299,
  • május 18-án 4 714 992,
  • május 19-én 4 790 996,
  • május 20-án 4 829 595,
  • május 21-én pedig 4 898 866 fő volt a beoltottak száma.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb