Szegedi Arcok

Karikó Katalin reagált az ügynökvádakra: beszervezte az állambiztonság, de senkinek sem ártott (frissítve)

Karikó Katalin szegedi látogatása idején merült fel, hogy városunk vadonatúj díszpolgárát, egyben az idei Nobel-díj nagy esélyesét beszervezhette a szocialista állambiztonság abban az időszakban, amikor még Magyarországon élt. A témában rengeteg üzenetet, e-mailt kaptunk Tőletek, a Szeged365 olvasóitól is. A kutatónő szombaton reagált a váratlan (és meglehetősen inkorrekt időzítésű) ügynökvádra, elismerte a beszervezés tényét, de hozzátette, hogy senkinek sem ártott, egyetlen jelentést sem adott, ráadásul kényszerítették az együttműködésre.

A rövid iromány, Bálint László 2017-ben megjelent, „A hálózati nyilvántartás szereplői” című könyvéből, amely eljutott hozzánk (és valószínűleg még nagyon sok szerkesztőséghez az országban):

A dokumentum szerint:

  • A kutatónőt 43 évvel ezelőtt szervezték be, nem sokkal az után, hogy tudományos segédmunkatársként kezdett el dolgozni a Szegedi Egyetemen.
  • A nyilvántartásban Lengyel Zsolt fedőnéven szerepelt, arról viszont, hogy pontosan milyen munkát végzett, az állambiztonsági iratokból nem sok minden derült ki, mindössze annyi, hogy a “foglalkoztatási vonala a kémelhárítás” volt.
  • A beszervezője az a Salgó László volt, aki még a rendszerváltás után is jelentős karriert futott be: 1990 után ő lett Csongrád megye rendőrfőkapitánya, 2002 és 2004 közt pedig országos rendőrfőkapitány volt.

Mielőtt folytatnánk, úgy korrekt, ha megjegyezzük: a szakértők szerint akkoriban sok embert beszerveztek az állambiztonság rendszerébe, többnyire kényszerítve, nem saját akaratukból, akárcsak Karikó Katalin esetében (őt is kényszerítették). Mint lentebb írjuk, nem a világhírű kutatónő volt az egyetlen Szegeden, sőt. Annak megítélését, hogy az ügyet korrekt volt-e pont mostanra időzíteni, Rátok bízzuk…

MEGSZÓLALT AZ ÜGYBEN KARIKÓ KATALIN

“Írásos jelentést nem adtam, senkinek nem ártottam” – reagált szombaton Karikó Katalin a Magyar Hangnak azokra a hírekre, amelyek szerint 1978-ban aláírta a beszervezési papírt.

A világhírű tudós hangsúlyozta: „az ezt követő években semmilyen írásos jelentést nem adtam, senkinek nem ártottam. Tudományos tevékenységem, kutatásaim folytatása érdekében távozni kényszerültem.” Az elmúlt 36 év alatti kutatómunkáját, tevékenységét az emberek gyógyítása érdekében folytatta. “Többé soha, senki nem tudott megtörni, céljaimtól eltávolítani” – hangsúlyozta, hozzátéve azt is, hogy ezzel a nyilatkozattal lezártnak tekinti az ügyet.

A napokban Szegeden vendégeskedő tudós teljes közleménye (forrás: Telex) az ügyben:

“Tény, hogy 1978-ban, amikor tudományos segédmunkatársként kezdtem dolgozni, felkerestek, megtaláltak, kényszerválasztás elé állítottak.

Édesapámnak az 1956-os forradalomban történt részvételére, „bűnös” múltjára hivatkozva, engem a szakmai munkám ellehetetlenítésével fenyegettek meg. Azt tudtam, hogy édesapámat 1957-ben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, munkahelyéről elbocsátották, 4 évig munkát nem kapott. Tudtam, hogyan működik az a rendszer, féltem, ezért aláírtam a beszervezésre vonatkozó dokumentumot.

Az ezt követő években semmilyen írásos jelentést nem adtam, senkinek nem ártottam. Tudományos tevékenységem, kutatásaim folytatása érdekében távozni kényszerültem.

Az elmúlt 36 év alatti kutatómunkámat, tevékenységemet az emberek gyógyítása érdekében folytattam. Többé soha, senki nem tudott megtörni, céljaimtól eltávolítani.

Ezzel a nyilatkozattal lezártnak tekintem ezt az ügyet.”

800 HÁLÓZATI SZEMÉLYT TARTOTTAK NYILVÁN CSONGRÁD MEGYÉBEN

A Karikó Katalint érintő ügynökvád Bálint László 2017-ben megjelent, „A hálózati nyilvántartás szereplői” című könyvéből származik, melyben egy volt tartótiszt a szocialista időszakban beszervezett Csongrád megyei ügynököket sorolja fel. A hálózati nyilvántartás szereplői: az államvédelmi és állambiztonsági hálózat nyilvántartása Szegeden és Csongrád megyében, 1945-1990 című könyv szerzője, Bálint László, a nyolcvanas évek közepéig maga is az állambiztonság operatív tisztje volt, de munkája mások számára is elérhető forrásokon alapszik, ezért az hitelesnek tartható. A kötet kb. 800, az állambiztonság által Csongrád megyében hálózati személyként nyilvántartott személyt azonosított be.

FRISSÍTVE: PUZSÉR RÓBERT IS A SZEGEDI KUTATÓNŐ VÉDELMÉRE KELT

“Gyalázatos az a káröröm és az erkölcsi felsőbbrendűségnek az az arrogáns demonstrációja, amellyel a hazai közvélemény jelentős része Karikó Katalin beszervezési nyilatkozatát fogadta” – írta Puzsér Róbert, reagálva az országos médián végigsöpört komment-cunamin. “El a kezekkel Karikó Katalintól!” – írja Puzsér.

Egyet értünk vele.

Nem mindig, de most igen:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb