Mindenmás

Napi pakk: maszk nélküli pünkösd vasárnap, kellemes meleggel Szegeden

Enyhe hidegfront éri el térségünket vasárnap, ezért nem szabadulunk meg a felhőktől ma sem, de cserébe kellemes, tavaszias melegre számíthatunk Szegeden. Ma pünkösd vasárnap van, ezért nem maradunk tuti programok nélkül: folytatódik a Szent István téri kézműves piac és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark is ünnepi kavalkáddal készül. Kortyolj bele egy nagyot a kávédba, és kezdd a napot a Szeged365-tel!

ŐKET KÖSZÖNTSD NÉVNAPJUKON

Dezső, Dés, Dézi, Dezsér, Dezsider, Norma, Röné, Viliam, Vilmos 

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van pünkösd vasárnap. A tavasz mozgó ünnepe a május havi pünkösd, amit húsvétvasárnap utáni ötvenedik napon ünnepelünk. A Pünkösd a keresztény egyház születésnapja, amikor a Szentlélek leszállt az apostolokra. Számos népszokás köthető pünkösdhöz, például a kislányok az énekes-dramatikus pünkösdi királyné-járása, más néven cucorkázás. A szokást termékenységvarázslással és adománygyűjtéssel kötötték össze.

  • 160 éve Kaposvárott megszületett Rippl-Rónai József, festőművész és iparművész (Nő fehérpettyes ruhában). A magyar szecesszió kiemelkedő alakja.
  • 87 éve ezen a napon lőtték le a híres Bonnie és Clyde bűnöző párost. 1934. május 23-án végzett Louisiana és Texas állam közös rendőri különítménye a világ egyik leghíresebb bűnözőpárosával, Bonnie Parkerrel és Clyde Barrow-val, miután Sailes városának közelében rajtuk ütöttek lopott autójukon.

  • 49 éve megszületett Rubens Barrichello brazil autóversenyző. 2012-ben az IndyCar előtte pedig 1993-tól 2011-ig a Formula–1 mezőnyének volt a tagja.
  • 29 éve meghalt Sásdi Sándor író, újságíró. Művei: Az árnynélküli ember, Cseresznyevirág, Szabálytalan szerelem, Az utolsó szó jogán.

FELHŐS, DE MELEG IDŐVEL ZÁRJUK A HETET

Enyhe hidegfront éri el térségünket vasárnap, ezért nem szabadulunk meg a felhőktől sem Szegeden. Egész nap erősen felhős lesz az ég felettünk, de napközben már 15 és 24 fok közötti értékeket mérhetünk.

BORÁSZOKKAL MEGSPÉKELT SZENT ISTVÁN TÉRI KÉZMŰVES PIAC

A pünkösdi hétvégén, május 22. és 24. között Szeged kedvenc boraival kiegészülve rajtol el a Szent István téri kézműves piac, ahol az ország minden tájáról érkező háztáji termelők mellett itt lesznek a Napfény városának kedvenc borászatai is, olvasható a rendezvény Facebook oldalán.

PÜNKÖSDI KAVALKÁD ÓPUSZTASZEREN

Május 23-án és 24-én a kulturális bemutatók mellett, lovas ügyességi versennyel, bábszínházi előadásokkal és mesekerttel is színesítik az ünnepi hétvége hangulatát az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

ONLINE TÚLÉLŐSHOW A MASZKTÓL

Online, úgynevezett Túlélősót indít a szegedi MASZK Egyesület, mégpedig azért, mert az idei évben a szakminisztérium pályázatán nem nyertek működési támogatást. A programsorozatban látható lesz a Tiprás, a Mihaela-ügy és egy nem mindennapi történet Darvasi Lászlóval és Darvasi Áronnal.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb