Közélet

A Szegedi Tudományegyetem is csatlakozott a Magyarországi Drón Koalícióhoz

Már több mint hatvan tagot számlál a Magyarországi Drón Koalíció, amelyhez nemrég a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara is csatlakozott. Az együttműködés segítségével a szegedi egyetemen olyan mezőgazdasági mérnököket képeznek, akik nemcsak értik, de irányítani is tudják az agrárium digitális lépésváltását. Az SZTE-n zajlik az ország legsikeresebb precíziós agrárgazdálkodási szakmérnöki képzése is, amely az országban elsőként alkalmaz drónos alkalmazásokat.

ÁLLANDÓ SZAKMAI ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUM JÖTT LÉTRE

Május elején alakult meg a Magyarországi Drón Koalíció az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Széchenyi István Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a HungaroControl Zrt. kezdeményezésére. A szervezethez már több mint hatvan tag csatlakozott, köztük az SZTE is. A koalíció feladata az lesz, hogy állandó szakmai és együttműködési fórumot biztosítson a fejlesztők, a felhasználói oldalt képviselő piaci és állami szereplők, valamint az akadémiai és szakmai szervezetek között. Emellett támogatnia kell majd a pilóta nélküli légijárművek felhasználásához, fejlesztéséhez, oktatásához, teszteléséhez köthető DroneMotive kezdeményezéseket is.

A DRÓNOK ELŐREMUTATÓ FEJLŐDÉST MUTATNAK A MEZŐGAZDASÁGBAN

A drónok tovább bővítik azt az eszközparkot, ami az utóbbi száz évben fokozatosan felváltotta a földeken az igavonó állatok és az ember munkáját. Drónok segítségével képesek vagyunk megállapítani – ezáltal pedig gyorsan kezelni – egyebek közt a tápanyag-ellátottsági zavart, a korai gyomproblémát, és a kártevők és betegségek okozta hirtelen fellépő fenyegetést is. Elvégezhető velük a talajnedvesség feltérképezése, a vadkárok felmérése és lokalizálása, valamint, modellek révén, a folyamatos termésbecslés. A drónokkal végzett monitoring révén pontosan követni lehet, mikor mi történik a földeken, és megállapítható, mennyi tápanyagra és növényvédőszerre van szükség a termelés adott szakaszában. Ha a precíziós mezőgazdaság adatgyűjtő-adatelemző rendszere teljesen kiépül egy gazdaságban, és folyamatosan adatokat szolgáltat majd minden termelési mozzanatról, akkor a gazda mindenről pontosan tudni fogja, hogy hozott valamit a konyhára, vagy inkább elvett a haszonból.

A KÖVETKEZŐ LÉPÉS A MEZŐGAZDASÁGI ROBOTOK ELTERJEDÉSE LESZ

Dr. Sisák István szerint a következő lépés a mezőgazdasági robotok elterjedése lesz. Ezen az állásponton van az Európai Bizottság is. Becslése szerint 20 év múlva több mint 100 ezer embert foglalkoztatnak majd a drónokkal összefüggő területeken, amelyeknek a gazdasági hatásai elérik vagy meghaladják majd a 10 milliárd eurót.

Forrás: SZTE Sajtó

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb