Közélet

Járvány és válság ide vagy oda, drágultak a lakások Szegeden

Meglepő, de a járványhelyzet és a nyomában begyűrűzött gazdasági válság dacára nem csökkentek a lakás árak, hanem még drágulást is mutattak a statisztikák az OTP Lakóingatlan Értéktérkép jelenlegi számában kihozott adatok szerint. A Portfolio.hu által szemlézett cikkben a 2020-as forgalmi adatok alapján vizsgálták meg, hogy egy év alatt területenként és ingatlantípusonként hogyan változtak az árak és melyek az aktuálisan kialakult árszintek.

TÖBB, MINT 9 SZÁZALÉKKAL NŐTTEK AZ ORSZÁGOS LAKÁSÁRAK 2020-BAN

Az országos lakásár-szint 2020-ban, az előző évihez képest fele olyan mértékben, nagyjából 9,1 százalékkal nőtt a NAV – egyelőre még nem teljes körű – ingatlanforgalmi adatai alapján. Az összesített éves drágulás azonban negyedévről negyedévre váltakozóan pozitív és negatív irányú árváltozások eredőjeként adódott. Minden településtípusban drágulást látunk, de ennek üteme mindenhol mérséklődött, legszembetűnőbben Budapesten, ahol a korábbi évek töredéke, 3 százalék volt tavaly az áremelkedés mértéke – mondta el Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

ÍME A MEGYEI ÉS VÁROSI RANGLISTA: DEBRECEN A LEGDRÁGÁBB MEGYESZÉKHELY, SZEGED A KILENCEDIK

Döntően a Balaton-parti településeken tapasztalható jelentős áremelkedés hatására, 2020-ban a megyék árlistáján első helyre ugrott Somogy, elsőként átlépve a 400 ezer Ft/m2-es határt (444 ezer Ft/m2). Győr-Moson-Sopron, Pest és Hajdú-Bihar tízezer forinton belül vannak a 400 ezres szint alatt. A legolcsóbb hagyományosan Nógrád megye, 118 ezer Ft/m2 átlagértékkel. Csongrád-Csanád megye a kilencedik helyen van, éppen átlépve a 300 ezer Ft/m2 átlagot.

Magyarország legdrágább települése értelemszerűen Budapest, itt 657 ezer Ft/m2 – re jön ki az ingatlanárak átlaga.

A megyeszékhelyek ársorrendjének élbolya évről-évre kissé átalakul. A 2020-as adatok alapján a legdrágább megyeszékhely immár második éve Debrecen (429 ezer Ft/m2), és ettől alig néhány ezer forinttal lemaradva Székesfehérvár és Veszprém még a dobogósok. A 400 ezer Ft/m2-es limitet még a 2018-ig hagyományosan az első helyen álló Győr lépi át. A középmezőnyben lévő Szeged itt is a kilencedik, a sereghajtók végén változatlanul Salgótarján áll 135 ezer Ft/m2 átlagértékkel.

Ha szeretnél a szerda délután kellős közepén sokkot kapni, íme a lakóingatlanok budapesti irányítószám-körzetek szerinti átlagára (Forrás: OTP Jelzálogbank):

LÁTVÁNYOS PEZSGÉST HOZOTT AZ OTTHONTEREMTÉSI PROGRAM

Az idén bevezetett Otthonteremtési Program támogatási elemei látványos pezsgést hoztak, jelentősen tompítva a járvány negatív gazdasági hatásait – írja a Portfolio.hu, ezek több egyéb tényezővel együtt hozzájárulnak ahhoz, hogy a még egy éve is várt recessziót vélhetően elkerüljük. Függetlenül az aktuálisan éppen zajló folyamatoktól, hosszú távon azok az ingatlanok bizonyulhatnak igazán jó választásnak és egyúttal értékállónak, amelyek kertvárosi jellegű lokációban fekszenek, de jó infrastruktúrával rendelkeznek és még a munkahelytől is elérhető távolságban találhatóak. A hibrid munkarend erősödésével ugyanis a munkahely közelsége továbbra is meghatározó lehet az otthonválasztásnál.

Forrás: OTP, Portfolio

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ข่าวบอล
'Fel a tetejéhez' gomb