Kikapcs

23 ország, 100 ballonja Szeged felett: nálunk tartják az idei Hőlégballon Európa Bajnokságot (frissítve)

23 ország több, mint 100 ballonja érkezik szeptemberben Szeged légterébe, szeptember 12 és 18. között ugyanis nálunk rendezik meg a XXII. FAI Hőlégballon Európa Bajnokságot – jelentették be a szervezők csütörtök délelőtti sajtótájékoztatójukon, a Szegedi Repülőtéren. Szeged légterében még soha nem repült egyszerre, ennyi ballon, a résztvevők között van többszörös világ- és Európa-bajnok, ifjúsági világbajnok, ötszörös Európa-bajnok, női Európa-bajnok, tizenkilencszeres holland, nyolcszoros osztrák, hétszeres belga, hatszoros magyar, ötszörös angol, lett és négyszeres francia bajnok is.

Nagy nap ez a mai a magyar hőlégballonozás történetében, hiszen a mai nap került bejelentésre, hogy 2021-ben Szeged ad otthont a Hőlégballon Európa-bajnokságnak, valamint 210 évvel ezelőtt (1811. június 3-án) pontosan ezen a napon repült először hőlégballon Magyarországon – kezdte a sajtótájékoztatót Pálhegyi Zoltán, a Hőlégballon Európa Bajnokság 2021 versenyigazgató-helyettese. A nemzetközi versenyre (XXII. FAI Hőlégballon Európa-bajnokság 2021) a szervezők több mint 100 ballont várnak. A versenyzők Európa számos pontjáról érkeznek a napfény városába, pontosan 23 országból képviselteti magát pilóta Szegeden.

Európa-bajnokságon először indul örmény hőlégballon pilóta, de a résztvevők között van többszörös világ- és Európa-bajnok, ifjúsági világbajnok, ötszörös Európa-bajnok, női Európa-bajnok, tizenkilencszeres holland, nyolcszoros osztrák, hétszeres belga, hatszoros magyar, ötszörös angol, lett és négyszeres francia bajnok is. 2021 szeptemberében tehát a szakma legjobbjai lesznek jelen a versenyen.

A sajtóeseményt élő videóban IDE kattintva tudod megnézni, délután pedig érkezik Fülöp Timi, Nyitrai Szilárd és Török Kornél kollégáink anyaga, benne az összes részlettel és a Majó-Petri Zoltán (SZKT) által bejelentett támogatói klubbal.

16:00 FRISSÍTVE: ITT VANNAK A RÉSZLETEK, AMIT CSAK TUDNI LEHET A HŐLÉGBALLON EURÓPA – BAJNOKSÁGRÓL

Az alábbi cikkünkben összeszedtünk nektek minden fontos infót a nagy eseményről, sőt még interjút is találsz benne Konecsni Jánossal, magyar hőlégballonbajnokkal, aki szeptemberben indulni fog a versenyen.

A fotók a tavalyi Hőlégballon Európa Kupán készültek, Szegeden. Most még nagyobb őrület lesz, kupa helyett európabajnokság jön hozzánk.

Fotók: Szabó Dávid.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb