Szegedi Arcok

Egy transzplantációs sebész, aki a szegedi Covid-osztály hőse lett – interjú Dr. Rokszin Richárddal

Rokszin Richárd transzplantációs sebésszel készített interjút a Képmás magazin, azzal a közismert szegedivel, aki kiváló triatlonista, transzplantációs futónagykövet, a Konyhafőnök című vetélkedő egyik versenyzője, de az Év Covid Dolgozója díj egyik nyertese is. A beszélgetésben nem csak a pandémiás helyzet került terítékre, hanem minden, ami „Rokszin”, a Covid-okozta változásoktól a főzésen át a tervekig.

ELŐSZÖR NEM AKART A COVID-RÉSZLEGEN DOLGOZNI

“Őszintén bevallom, hogy nagyon nem szerettem volna Covid-osztályon dolgozni. Október végén kerültem közel a tűzhöz, gyakorlatilag kirendeltek. Sajnos addigra kifogytak azokból az emberekből, akiknek nincsen gyermeke. Bevallom, nagyon rosszul érintett, de ha katona vagy és háború van, akkor harcolsz” – kezdte a beszélgetést a közismert szegedi sebész. Mint mondta, váratlanul érte, gyakorlatilag egy olyan helyzetbe kényszerült, amit soha nem gondolt volna. “És nemcsak én, több kollégám is ugyanúgy ebbe a szituációba került. Hat hónapig egy teljesen más környezetben dolgoztam, egy teljesen más szakmát láttam el. Mintha egy bevásárlóközpontban dolgozó biztonsági őrt állítanának be a gyógyszertárba, hogy adja ki a gyógyszereket” – mesélte az Év Covid Dolgozója díj egyik nyertese.

“Jól vettük az akadályt” – folytatta Rokszin, mint mondta, két-három hónap, és egy olyan szintű csapat épült ki egy teljesen idegen helyzetben, fiatalokkal, rezidensekkel, akiknek szinte tényleg a tojáshéj még rajta volt a fenekükön, hogy az valami eszméletlen. “Nem gondoltam soha, hogy idegen emberektől ilyen szintű támogatást, kollegialitást és szeretetet fogok kapni, mint nálunk ez alatt a fél év alatt. Arról nem is beszélve, hogy a betegek nagy része meggyógyult és hazament” – értékelte a mögötte álló hónapokat.

LESZ KÖVETKEZŐ HULLÁM?

A fenti kérdésre a szegedi Covid-hős annyit nyilatkozott, hogy ezt nem lehet előre megmondani. “Az biztos, hogy az oltás lesz a megoldás. Bármelyik vakcina jobb, mint a vírus. Védettség szempontjából vannak statisztikák, de gyakorlatilag mindegy, hogy 98%-ra vagy 95%-ra vagy védett. Legyél inkább 95%-ra, mint semennyire. Ne kételkedjünk már az orvostudományban!” – folytatta, majd hozott egy vagány példát: ez olyan, minthogy bemész egy pékségbe, és a kovász elemeit elkezded keresni. Bízzunk benne! “Nagyon nehéz, a mai világban sajnos már senki sem bízik a másikban. Ne a virtuális világ, ne a kételkedők legyenek mérvadók! Most egy világjárvány van, pandémia, ilyenkor nem számít a vallás, a nemzetség, nincsen férfi, nő vagy gender, nem számít a politika, itt össze kell fogni, különben nagyon nagy gondok lehetnek” – ecsetelte a helyzetet Dr. Rokszin Richárd.

A közismert szegedi sebész további gondolatait és a teljes beszélgetést IDE kattintva találod, ha pedig az Év Covid Dolgozója választás utáni első reakcióira vagy kíváncsi, katt az áprilisban készült Szeged 365 interjúnkra:

Interjú: Erdélyi Viola, Képmás

Fotók: Dr. Rokszin Richárd, Facebook

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb