Közélet

A terrorizmussal vádolt kecskeméti iszlamista ügyvédje cáfol: nem igaz, hogy a TEK robbanószerkezetet talált a férfinál

„Nem igaz, hogy robbanószerkezetet vagy ahhoz szükséges eszközöket találtak a házkutatáskor, ez kezdeti szakaszban maradt meg”, nyilatkozta Jován László, a 21 éves fiatal védője, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Államhoz köthető internetes oldalakon olyan beszélgetésekben vett részt, melyek a terrortámadásra való felkészülésről, az azokra vonatkozó eszközökről, anyagokról és módszerről szóltak.

A FÉRFI VÉDŐJE CÁFOL

Mivel a férfi az Iszlám Állam által működtetett felületen kommunikált, az Iszlám Államnak hűségesküt téve ajánlkozott támadásra, ezzel ő is a terrorszervezet részévé vált. Hajdu János, a TEK főigazgatója szerda délután azt nyilatkozta, hogy a férfi vállalta, hogy csőbombát készít, és budapesti vagy más magyarországi tömegrendezvényen használja fel. A csőbomba összeszereléséhez már megvette a szükséges anyagokat. A fiatalember védője a Telexnek azonban azt mondta, hogy „amit a TEK állít, nem felel meg a valóságnak”. „Nem igaz, hogy robbanószerkezetet vagy ahhoz szükséges eszközöket találtak a házkutatáskor, ez kezdeti szakaszban maradt meg”, mondta Jován László védő.

A GYANÚSÍTOTT AZ ELŐKÉSZÜLETEKET ELISMERTE, A VÉGREHAJTÁSI SZÁNDÉKOT MÁR TAGADTA

A Telex érdeklődésére az üggyel kapcsolatosan a Fővárosi Főügyészség az alábbi tájékoztatást adta: „a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a kutatás során elektronikus adathordozókat foglalt le, az azon található kommunikációk tartalma a terrorcselekmény előkészületének megalapozott gyanúját egyértelműen alátámasztotta. A kutatás során robbanóanyag nem került lefoglalásra. A gyanúsított a kihallgatásán részletes vallomást tett, amelyben az előkészületi cselekményre vonatkozó kommunikációk tartalmát nem vitatta, a végrehajtásra vonatkozó tényleges szándékot azonban tagadta, tehát nem tett beismerő vallomást. A Terrorelhárítási Központ nyilatkozatával érintett kérdésben a nyomozást végző ügyészség nem adott korábban tájékoztatást és ez – az eljárás érdekeire nézve – továbbra sem áll módunkban.”

Forrás: telex.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Click Here
'Fel a tetejéhez' gomb