Közélet

Orbán Viktor: vége a tömeges oltási rendszernek, leterheli az egészségügyet (frissítve)

Kitört a péntek reggel, a nap süt, Orbán Viktor miniszterelnök pedig a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik. Az ország első embere kifejtette, óvatos a gyerekek oltásával kapcsolatban, illetve arról is beszélt, vége a tömeges oltási rendszernek, mert az leterheli az egészségügyet.

Bevezetésként, íme a tegnapi – utolsó online – Kormányinfó, percről percre:

07:35 ÍME A FRISS SZÁMOK

Csütörtökön 11 858 ember kapta meg az első és több mint 80 ezer a második oltást. Korábban az első oltások számának a növelése volt a cél – tette hozzá. Ennek köszönhető, hogy a megbetegedések és halálozások száma csökkeni kezdett. 26 ember halt meg tegnap és 269 ember fertőződött meg. 64 ezer aktív fertőzött volt csütörtökön.

07:37 ÉV VÉGÉIG 17 MILLIÓ ADAG VAKCINÁNK LESZ

Az év végéig tovább fog nőni az itthoni vakcinák száma – mondta a miniszterelnök. Közel 17 millió adag vakcinánk lesz az év végéig, oltásbiztonságban vagyunk, mint kifejtette, “legalább kétszer be tudunk oltani mindenkit, ha erre szükség lesz. A teljes népesség 54 százaléka kapta meg az első, míg a 38 százalék a másodikat.”

Mi van azzal a 2,5 millió emberrel, aki nem kért oltást? – tette fel a kérdést saját magának.

“Áttérünk a készenléti oltásra a mostani kötelező oltási állapotból. Aki nem a későbbi nehézkes oltási rendben akar részt venni, az oltassa be magát most” – mondta a kormányfő.

07:40 ORBÁN VIKTOR ÓVATOS A GYEREKEK OLTÁSÁVAL KAPCSOLATBAN

“Az óvatosabbak közé tartozom a gyerekek oltását tekintve, de nem akarjuk elzárni a szülőket attól, hogy a gyermeküket beoltassák” – mondta, majd hozzá tette, oltási kampányt sem indítanak egyelőre a 12-15 évesek körében.

07:45 ELŐRÉBB JÁRUNK, MINT NYUGAT-EURÓPA

Orbán Viktor közölte, hogy az uniós oltási igazolvány július 1-től lép életbe, de nem tudjuk, hogy működni fog-e. A magyar oltási igazolvány uniós szinten is nagyon modern, ráadásul előrébb tartunk mint a nyugati országok – tette hozzá. Amikor az európai helyzetről beszélünk, akkor fontos említést tenni arról, hogy ott sok országban még kijárási tilalom van – mondta a kormányfő.

07:49 HAMAROSAN VISSZAÁLL AZ ÖNKORMÁNYZATOK NORMÁL MŰKÖDÉSI RENDJE

“Járom a világot, és sok helyen depressziós nyomás alatt vannak az emberek. A veszélyhelyzet fennmarad, és folyamatosan töröljük el a korlátozásokat. Hamarosan döntés lesz arról, hogyan állhat helyre az önkormányzatok korábbi működési rendje” – fejtette ki, majd hozzá tette, péntek délután döntenek erről.

07:50 GAZDASÁGI DÖNTÉSEK JÖNNEK A JÖVŐ HÉTEN

Lesz egy gazdasági konferencia a jövő héten, amelyen az újraindítás újabb lépéseiről egyeztetnek majd.

07:54 HOSSZÚ IDEJE MEGY A VITA A PEDOFIL-ELLENES TÖRVÉNYRŐL

Orbán Viktor a pedofilellenes törvényről azt mondta, hogy több mint egy éve vitáznak róla. “Nagyon keskeny mesgyén járunk, és kifinomult jogi szabályozás kell, ésszel kell eljárnunk” – nyilatkozta, a gyerek bizalommal fordul a felnőttek felé, ezért ezzel visszaélni a legalja dolog. A legtöbb pedofil bűncselekmény a virtuális térben történik, ennek a lehatárolása nehéz munka, de ezt meg fogjuk tenni.

07:55 NEM AKARUNK ÖRÖKKÉ VESZTES NÉP LENNI

“Akiket elszakítottak tőlünk, azok lélekben velünk maradtak. A nemzeti összetartozás gondolata erősebb, mint a korábbi évtizedekben. Nem akarunk úgy élni, hogy örökre vesztésre ítélt nép legyünk” – nyilatkozta a miniszterelnök a Trianoni Békediktátum 101. évfordulóján.

“A nemzeti összetartozást tekintve jobban állunk mint 11 éve, az országvesztés napjából a nemzeti összetartozás napját próbáltunk csinálni” – tette hozzá.

07:58 MI GYŐZÜNK, MI VESZTÜNK

“Végre felemelkedett egy magyar csillag a labdarúgásban, és most kiderült, hogy vissza kellett utaznia Németországba, talán majd ősszel. Most egy rosszkedvűbb állapotban vagyunk a labdarúgó EB-t illetően” – mondta Orbán Viktor a hamarosan rajtoló Európa-bajnokság kapcsán. “Minden játékosnak sok sikert kívánok” – tette hozzá, mi győzünk, és mi vesztünk.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb