BlogKikapcs

Trianon 101, Nemzeti Összetartozás Napja: Szegeden is fellángol az összetartozásunk tüze

Országszerte és a határokon túl is megemlékezéseket tart a magyarság ma, a nemzeti összetartozás napján, az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának 101. évfordulóján. Budapesten, az Országháznál kültéri fotókiállítás nyílik, este pedig a Nemzeti Színházban díszelőadást tartanak. Bár Szegeden városi megemlékezésnek egyelőre nyoma sincs, a Kálvin Téri Református Egyházközség úgy fest, megvédi a becsületünket: este 20:21 – kor Szegeden is fellángol majd az összetartozásunk tüze.

101 ÉVE CSONKÍTOTTÁK MEG MAGYARORSZÁGOT

101 éve csonkították meg Magyarországot, a békediktátumot budapesti idő szerint 1920. június 4-én 16:32-kor írták alá a versailles-i Nagy-Trianon kastély 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosóján, a La galérie des Cotelles-ben. A szerződés eredményeképp a 325.411 km² összterületű Magyar Királyság széthullott. A Horvátország nélküli, 282 870 km² területű Magyarország területének valamivel több mint a ⅔-át, 67%-át, Horvátországgal együtt 71%-át elvesztette, a fenti szám mindössze 92 952 km²-re csökkent. A lakosság kevesebb, mint a felére esett vissza, az 1910-ben még 18.264.533 fős szám 7.615.117 – re esett vissza.

Semmi kétség, hogy Magyarországot igazságtalanság érte, s ez az igazságtalanság olyan természetű volt, amelybe jó lélekkel nehéz volt belenyugodni: a történeti Magyarország területi állományát az etnikai elv alapján bontották széjjel, ugyanakkor azonban ezt az etnikai elvet Magyarország terhére nyilvánvalóan megsértették – írta Bibó István történész.

2010 ÓTA EZ A NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA

Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta: “a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

DÍJMENTESEN LEHET MEGTEKINTENI A SZENT KORONÁT

Mint az MTI írja, a központi programok a fővárosban délelőtt 9 órakor kezdődnek:

  • Az Országháznál, az összetartozás emlékhelyénél kültéri fotókiállítás nyílik, beszédet mond Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A “Magyar szemmel” címmel meghirdetett pályázatra érkezett művek közül mintegy száz fotót állítanak ki. A tárlatot ezen a hétvégén lehet megnézni.
  • Az Országházban ma 10 és 17 óra között díjmentesen megtekinthető – védettségi igazolvánnyal – a Szent Korona.
  • A Nemzeti Színházban 18 órakor kezdődik a díszelőadás, ünnepi beszédet mond Balog Zoltán református püspök, az egyház zsinatának lelkészi elnöke. (A beszédet az M5 televíziós csatorna élőben közvetíti.
  • Szintén a központi programok részeként Sátoraljaújhelyen megnyílik a megújult Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont, ünnepi beszédet mond Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

SZEGEDEN IS FELLOBBAN AZ ÖSSZETARTOZÁSUNK TÜZE

A világ számos más városában 20.21-kor együtt fog fellobbanni az “összetartozásunk tüze”, Szegeden a Kálvin Téri Református Egyházközség előtt, az 552. sz. Petneházy Dávid Cserkész Emlékcsapat fog tüzet gyújtani.

Szeged mellett már biztos, hogy lesz őrtűz:

  • Bordányban,
  • Deszken,
  • és Horgoson, a határátkelőnél.

A kezdeményezéshez csatlakozó települések listáját IDE kattintva találod.

Ha egy kicsit kijönnél a napi pörgésből, nézd végig a tavalyi, röszkei őrtűz fotóit és live stream-jét, garantáltan ki fognak kapcsolni pár percre:

NEMZETI SZÍNEKKEL VILÁGÍTJÁK MEG A HALÁSZBÁSTYÁT

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint este a Halászbástyát a nemzeti színekkel világítják meg. A díszkivilágítás szombat és vasárnap este is látható lesz.

SZEGEDEN EGYELŐRE SE HÍRE, SE HAMVA ÖNKORMÁNYZATI MEGEMLÉKEZÉSNEK

Szegeden városi megemlékezésnek egyelőre nyoma sincs, de még hosszú a nap, bármi lehet. Amint befut róla információ, jövünk vele, hogy ott tudj lenni, ha szeretnél.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb