Szegedi Arcok

Galamb-balhé a román konzulátus szegedi épületén: a társasház pénzén, jóval a piaci ár felett építtet madárriasztót az IKV

A társasház pénzén, jóval a piaci ár felett építtet galambriasztót a román konzulátus épületére az IKV – nyilatkozta portálunknak Dobó Márton, akinek a Kelemen utcában lévő társasházban van lakása. A szerkesztőségünket megkereső szegedi férfi arról számolt be, hogy az önkormányzati cég gyakorlatilag ráerőlteti a berendezés költségeit a lakókra, úgy, hogy az épület általuk használt oldalára nem is szerelnek a riasztóból.

GALAMBRIASZTÓ A KONZULÁTUSNAK, A LAKÓK PÉNZÉN? CHALLENGE ACCEPTED!

“A tulajok pénzén erőltetik a galambriasztót” – magyarázta Dobó Márton, aki röviden vázolta a helyzetet:

  • adott a román konzulátus épülete, a Kelemen László utcában. Ennek Kelemen utca felőli oldala a konzulátus használatában van (plusz a bennünket megkereső lakónak néz erre három ablaka),
  • a Nádor utca felőli részt pedig a társasházi lakások tulajdonosai lakják, erre néznek az ablakaik és itt van a bejáratuk is.

Annak dacára, hogy a társasház közös pénzéből a lakók többek között új bejáratot, kapucsengőt, kocsibeállót és térkő-javítást szerettek volna, az 57,23%-ban többségi tulajdonos IKV fogta magát, és a járványhelyzetet kihasználva erőből áttolta a galambriasztó kiépítését. Az ügy “szépsége”, hogy az utóbbit csakis a román konzulátus oldalára szerelik majd fel, a lakók által használt oldalon nem lesz, mégis velük fizettetik ki.

AZ OLVASÓNK SZERINT SENKI SEM AKARTA A LAKÓK KÖZÜL A GALAMBRIASZTÓT

Dobó úr körbekérdezte az összes lakót, mint mesélte, senki sem kérte és akarta a galambriasztót. A Kelemen utca felől a lakók közül egyedül neki van ablaka, az összes többi lakás vagy a belső udvarra, vagy a Nádor utcára néz, ergo csakis a konzulátusnak jönne jól a dolog. Június 1. óta a járványügyi szabályozás engedi a közgyűlés összehívását, azonban az IKV nem kívánja azt megtenni, sőt, bár az olvasónk többször is írt beadványt az IKV házkezelőjének és a jegyzőnek, semmiféle választ nem kapott tőlük.

BŐVEN LETT VOLNA MIRE KÖLTENI

A 719 ezer forintos tétel elviszi a közös pénz több, mint kétharmadát, ami Dobó Márton szerint azért is vérlázító, mert évek óta könyörög a lakóközösség:

  • egy kulcsos gyalogbejáróért, mivel jelenleg csakis egy elektromos kapun keresztül tudnak ki-be járni, ami ha elromlik, komoly slamasztikát tud okozni,
  • kapucsengőért, amely valahol röhejes, de nincs kiépítve, tehát ha vendéget kapnak, az vagy a túloldalon kell, hogy csengessen, vagy telefonon kell, hogy szóljon az érkezéséről,
  • gépkocsi-bejárók kialakításáért,
  • és a megrongálódott udvari térkövek javításáért.

Amikor ezek elmaradása kapcsán megkereste a társasház közös képviseletét is ellátó önkormányzati céget, annyit válaszoltak, hogy korábbi, emberi mulasztások miatt nem készültek el a projektek, ráadásul a korábbi – a fenti javításokkal, fejlesztésekkel kapcsolatos – döntések már el is évültek.

A VÉGÉRE MARADT A LEGSZEBB: JÓVAL OLCSÓBBAN IS LEHETNE, DE EZ VAN

Dobó úr az egyik szomszédjával közösen megkérdezett pár vállalkozót, mennyiért végeznék el a galambriasztó kiépítését, legnagyobb megrökönyödésükre az önkormányzati cég által felvázolt ár töredékét adták meg. A helyzet most ott tart, hogy az olvasónk előbb a városrész önkormányzati képviselőjéhez, majd végső elkeseredésében a belügyminiszterhez fordult, választ még sehonnan sem kapott.

Az ügyben megkerestük az IKV-t is, amint megjön a válaszuk, természetesen jövünk vele!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb