Szegedi Arcok

Jedlik Ányos-díjat kapott Karikó Katalin

Idén a koronavírus-járvány ellen küzdő kutatóknak, orvosoknak, valamint a szellemitulajdon-védelem terén kiemelkedően teljesítő szakembereknek ítélték oda a Jedlik Ányos-díjat, amelynek ünnepélyes átadóját kedden tartották Budapesten.

Idén elismerésben részesült…

  • Karikó Katalin kutatóbiológus,
  • Fekete Andrea gyermekgyógyász, 
  • Dékány Imre egyetemi tanár,
  • Kotschy András gyógyszerkutató
  • és Szecskay András ügyvéd.
        

Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy számos kutatói munka, fejlesztői tevékenység járult hozzá a járványhelyzet kezeléséhez.

Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus, a BioNTech RNA Pharmaceuticals GmbH alelnöke, egyben Szeged 2021-es díszpolgára a díját korábban vette át. Mint a méltatásban elhangzott, a kutatóbiológus kutatócsoportja makákókon demonstrálta a nukleozid módosított mRNS alkalmasságát fehérjepótlásra, ezzel utat nyitva új típusú terápiáknak. Az új technológiára több rendkívüli jelentőségű, számos országban megadott szabadalmat alapítottak, melyeknek feltalálója. Az általa kidolgozott technológián alapulnak azok a legújabb generációs, mRNS alapú vakcinakészítmények, melyek hatékony eszközt jelentenek napjainkban a koronavírus világjárvány megfékezésében.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb