Kikapcs

Fegyveres rendőri kísérettel érkezett meg Szegedre a ruhadarab, amelyben meggyilkolták Sisit

Megkezdődött a visszaszámlálás és mi már tűkön ülve várjuk, hogy június 26-án, a szegedi közönséggel együtt megtekinthessük a parádés Sisi – kiállítás kollekcióját, mellyel debütál a frissen nyíló Móra Ferenc Múzeum. Addig is, az izgalmak csak még jobban fokozódnak, hiszen ma délután megérkezett városunkba az a híres ruhadarab, melyet a Magyarok Királynéja 1898. szeptember 10-én, a meggyilkolásakor viselt Genfben.

A RUHADERÉKRA KIEMELT MŰTÁRGYVÉDELMI ELŐÍRÁSOK VONATKOZNAK

Kétségkívül a kiállítás legkülönlegesebb darabja az az eredeti ruhaderék, melyet Sisi a halála pillanatában hordott. Az ikonikus ruhadarabra kiemelt műtárgyvédelmi előírások vonatkoznak: rendkívül körültekintően kell kezelni. Ezért nem véletlenül, rendőri felvezetéssel hozták Szegedre a felbecsülhetetlen kincset. Sőt, az érkezés után nem lehet kicsomagolni azt azonnal, mert hosszasabb „pihentetési” időre van szüksége, amíg alkalmazkodik az új klimatikus viszonyokhoz.

SISI UTOLSÓ MONDATA MAGYARUL HANGZOTT EL

Azon a végzetes napon egy Habsburg-ellenes olasz anarchista, Luigi Lucheni, egy élesre fent reszelővel okozta a királyné végzetét. Sisi halála Magyarországot is mélyen megrázta, hiszen hosszú évszázadok után ő volt az első uralkodó, aki szeretettel és érdeklődéssel fordult nemzetünk felé. Erzsébet utolsó mondata is magyarul hangzott el, udvarhölgyéhez szólva kérdezte: “Mi történik velem?”

MA FÉL ÖT UTÁN FUTOTT BE A KOLLEKCIÓ SZEGEDRE

Ma fél öt után már be is futott rendőri kisérettel a kollekció! A ruhaderék mellett különböző, Sisihez köthető ruhadarabokat, használati tárgyakat is bemutatnak majd a kiállításon számos festmény, szobor és egyéb érdekes műtárgy mellett, amelyek már megérkeztek a Móra Ferenc Múzeumba, amelyet élőben közvetítettünk Nektek!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb