Kikapcs

Csütörtökön ha néhány percre is, de tűzgyűrűvé változott a Nap: mutatjuk, milyen lenyűgöző volt!

Lenyűgöző jelenség történt ma, mivel ha néhány percre is, de tűzgyűrűvé változott a Nap! Sajnos Szeged felett elég felhős volt az ég, ezért vajmi keveset lehetett látni, de ne csüggedj, hoztunk pár tuti képet a világ számos pontjáról, hogy Te is megcsodálhasd.

A gyűrűs napfogyatkozást a legjobban az északi pontokról (pl. Szibériából, Grönlandról) lehetett megfigyelni, de hazánkban is nézhettük. Itteni idő szerint összesen 12 óra 4 perctől 13 óra 27 percig tartott és mindössze 3 százalékos fedés volt látható. A Telex azt írja, hogy a teljes napfogyatkozással szemben – amikor a Hold teljesen kitakarja a Napot – a gyűrűs napfogyatkozásnál a jelenség tetőpontján is kilátszik a Nap széle (gyűrű alakban, innen a név). Ezt az magyarázza, hogy a Hold átmérője ilyenkor a Földről látható szögből kisebb, mint a Napé.

MUTATJUK, MILYEN VOLT A LÁTVÁNY MAGYARSZOGRÁRÓL

Pozsik Gábor Bátonyterenyén élő fotós a természet nagy barátja, és az égi jelenségek “vadásza” is. Az általa készített fotó egyszerűen bámulatos:

Kovács Csaba fotója:

A JELENSÉGET A VILÁG TÖBB PONTJÁRÓL IS KÖZVETÍTETTÉK

A jelenséget a világ több pontjáról is videóban közvetítették, a mozgóképes dokumentáció kedvelőinek itt egy stream Norvégiából….

…és egy csomó fotót is hoztunk a világ számos pontjáról:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb