Mindenmás

Napi pakk: 30 fok és részleges napfogyatkozás vár ma ránk Szegeden

Tombol a nyár Szegeden, igaz, ma már előfordulhatnak záporok is, de a hőmérséklet ettől szerencsére nem hűl le, csak kicsit felfrissít minket a nagy melegben. Ma egy különleges csillagászati eseménynek is szemtanúi lehetünk, ugyanis részleges napfogyatkozás lesz megfigyelhető térségünkben, sőt a szegedi csillagászok közös távcsöves bemutatóra invitálják ez alkalomból az érdeklődőket. Készítsd elő a napnéző szemüveged, és miközben az eget kémleled, a Szeged365 továbbra is elhozza neked a legfrissebb híreket!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kíván a Szeged365.hu minden kedves Margit, Gréta, Diána, Gitta és Bács nevű Olvasóinak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 141 éve, 1880 – ban megszületett Kaffka Margit író, költő (Színek és évek).
  • 103 éve, 1918 – ban elsüllyedt a legnagyobb magyar gyártású csatahajó, a Szent István.
  • 100 éve, 1921 – ben Korfun megszületett Fülöp brit herceg, II. Erzsébet brit királynő férje.
Fotó: femina.hu
  • Ma 66 éves Rátonyi Hajni színésznő, szinkronszínésznő, Rátonyi Róbert színész lánya.
  • Ma 56 éves Elizabeth Hurley angol színésznő (Szőr Austin Powers 1-2).
  • 99 éve, 1922 – ben megszületett Judy Garland, amerikai énekes-színésznő (Óz, a csodák csodája).
Fotó: femina.hu
  • 107 éve, 1914 – ben meghalt Lechner Ödön építész, az Iparművészeti Múzeum tervezője. Nagyszabású alkotások sorozatát építette, például a szegedi Városházát, és a Milkó-házat. Mellszobra a szegedi Dóm téri pantheonban látható.
  • 1950 nyarán az állam feloszlatta a szerzetesrendek nagy részét. A szegedi piaristákat június 10-én a váci püspöki palotába vitték.
  • 54 éve, 1967 – ben meghalt Spencer Tracy, kétszeres Oscar-díjas amerikai színész, aki 74 filmben szerepelt 37 év alatt.
Fotó: blikk.hu

MA MÁR ZÁPOROK IS TARKÍTHATJÁK A NAPOT SZEGEDEN

Ma a napos-gomolyos idő mellett már bekandikálhat egy-két zápor is Szegedre. Ettől függetlenül viszont nem fogunk fázni! Hajnalban 10 fok körül alakul a hőmérséklet, majd napközben már akár 25-30 fokot is mérhetünk.

TEKINTS MA AZ ÉGRE, NÉZD A RÉSZLEGES NAPFOGYATKOZÁST AZ AGÓRA UDVARÁRÓL

Nem mindennapi látványban lehet holnap részünk, ugyanis június 10-én különleges, részleges napfogyatkozás figyelhető meg az ország több pontjáról, így Szegedről is. Ebből az alkalomból pedig a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Csoportja távcsöves bemutatóra invitálja az érdeklődőket a Szent-Györgyi Albert Agóra udvarára.

MA ROBBANTANI FOGNAK A SÁNDORFALVI GYAKORLÓTÉREN

Míg tegnap a vásárhelyi, ma a sándorfalvi gyakorlótéren hajt végre robbantási feladatot a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandára, ha a lenti időpontokban durranásokat hallasz, ne kapj frászt, csak gyakorlat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb