Smart Szeged

Egyre többen szívügyüknek érzik az agrárium történelmi fejlesztését!

Brutális számokat hallhattunk az elmúlt hetekben és napokban, amikor szóbakerült az agrárium támogatása: a kormány közel 4300 milliárd forint fejlesztési támogatást biztosít a vidéknek, az élelmiszeriparnak, összefoglalva az agráriumnak! Ez az elképesztően sok pénz gigantikus lehetőség a szegedi élelmiszeripar és mezőgazdaság robbanásszerű fejlődéséhez! Erről is tárgyaltak ma a régió agrárium fejlesztésését is szívügyüknek érző szakemberek.

Ma (csütörtökön) Szentesen találkozott Farkas Sándor miniszterhelyettes (Agrárminisztérium), Dr. Bencsik Dávid helyettes államtitkár (Agrárminisztérium) Nemesi Pál – kormánybiztos (Dél-Alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna), Szél István elnök (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád – Csanád Megyei elnöke), Juhász Tünde kormánymegbízott (Csongrád-Csanád megyei kormányhivatal), és Gémes László (Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke, NAK megyei általános alelnök). Érdekes témákat tettek ki az asztalra a résztvevők, jó volt hallani, hogy az agrárexport egy olyan kiaknázatlan lehetősége ennek a gazdasági szegmensnek, amit a közeljövőben nem csak fejlesztési támogatásokkal, de operatív felajánlásokkal is meg fognak segíteni a jövőben: legyen szó új piacok szerzésének letárgyalásáról, vagy adott piacok igényeinek feltérképezéséről.

Nemesi Pál kormánybiztos (DAGFZ) a sajtótájékoztatón is kifejtette: Csongrád-Csanád megyében a vállalkozások 40 százaléka a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén működik. A természeti adottságok kiválóak, a helyi hagyományok mellett rendelkezésre áll a szakmai tudás is, éppen ezért a legfontosabb lépés az, hogy a régiós értékláncok hiányos részeit kipótoljuk. Ez azt jelenti, hogy ne csak az alapanyagot termeljük meg itt, az ország legnapsütötte régiójában, hanem azt itt is dolgozzuk fel, majd csomagoljuk be, és úgy értékesítsük belfölön, illetve a külföldi piacon. Ezzel növeljük legdinamikusabban a vesrenyképességünket. Erre most forrásokat is biztosít a kormány.

A mai megbeszélés után Nemesi Pál kormánybiztos a Szeged365 olvasóinak elárulta, hogy ma is megerősítették abban, hogy az agráriumban kiemelten fontos a közösségek éptése. Ha nincs közösség, akkor nagyon nehéz érvényesülni a hazai piacon, de a külföldi piacokon egyedül szinte lehetetlen sikeresnek maradni.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ข่าวบอล
'Fel a tetejéhez' gomb