Smart Szeged

Dr. Bencsik Dávid helyettes államtitkár: “Magyarország önellátásra képes mezőgazdasággal rendelkezik”

Szentesen jártunk, ahol dr. Bencsik Dávid nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár (Agrárminisztérium) országjárásának megyei állomására kaptunk meghívást. A kormány kiemelkedő támogatásának köszönhetően gigantikus fejlődés előtt áll az agrárium. Dr. Bencsik Dávid helyettes államtitkár jól ismeri a külpiacok igényeit, éppen ezért felajánlotta a gazdálkodók szövetségeinek, hogy szívesen segíti őket személyesen is a tárgyalások során. Nagy segítség lehet ez, amikor ma az országban egy gazdálkodónak már a gazdálkodás mellett közgadaságtannal, jogi kérdésekkel és kereskedelemmel is ugyanúgy kell foglalkoznia.

“Új korszak kezdődik az agrárdiplomáciában: mindenben támogatni fogom az agrárvállalkozások exportcélú összefogásait! Legyen jobb az export, legyen több a partnerség és növekedjen a kifektetések aránya!” – jelentette ki dr. Bencsik Dávid helyettes államtitkár a Szeged365.hu-nak, majd a dél-alföldi régiót külön kiemelte.

Önellátóak vagyunk, de akkor mi a cél? Kérdésünkre dr. Bencsik Dávid helyettes államtitkár azt mondta, hogy: “Mindent meg kell tennünk, hogy növeljük a magyar agrár- és élelmiszeripar kivitelét, mert ez alapvető nemzeti érdek. A külgazdasági előnyszerzés lett agrárdiplomáciánk célja is, és külgazdasági fókuszú gazdaságot építünk Magyarországon. A cél tehát az, hogy a klassziku agrárexport piacaink mellett további piacokat találjunk, hogy meglegyen az egyensúly!” A helyettes államtitkár konkrét célokat és ehhez a segítséget is megfogalmazta: “Az exportot ki kell építeni, az árualapot tervezni és egységesíteni kell, az érintetteket pedig összekötni. Ezektől a szereplőktől viszont nem várhatjuk el, hogy jártasak legyenek a külpiacokon, a nemzetközi közegben és nyelvismeretben. Erre itt vagyunk mi!” – fejtette ki dr. Bencsik Dávid helyettes államtitkár.

“Nagy megtiszteltetés volt, hogy Farkas Sándor miniszterhelyettes úr társaságában találkozhattam a helyi közélet képviselőivel, vállalkozókkal és szakemberekkel.” – írta közösségi oldalán is a helyettes államtitkár. Nagy Sándor miniszterhelyettes a Szeged365 olvasóinak itt nyilatkozott az Agrárium jövőjéről:

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: stapelstein
'Fel a tetejéhez' gomb