Kikapcs

Egy ízig-vérig szegedi töriverseny, avagy a Görgey Artúr vetélkedő: 102 diák vett részt a megmérettetésen

A lengyel-magyar történelmi kapcsolatok volt a témája annak a vetélkedőnek, amelyet márciusban hirdetett meg magyarországi, határon túli és lengyelországi diákoknak együttműködő partnereivel együtt a szegedi Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület. A versenyt, amelyre 30 csapat jelentkezett, a vírushelyzet miatt online formában tartották meg a szervezők, a győztesek között szegedi iskolások is vannak.

Tizenkét éves múltja van már a Görgey Artúrról elnevezett történelmi vetélkedőnek, amely ízig-vérig szegedi: a szervezők között ott a Dugonics András Piarista Gimnázium, a Szegedi Lengyel Önkormányzat és az Ötágú Síp Kulturális Egyesület is. A verseny célja az, hogy a fiatalok körében olyan témákon keresztül népszerűsítse a történelmet, amelyek iránt fel lehet kelteni az érdeklődést. Az idei alkalommal a lengyel és a magyar história kapcsolódási pontjai szolgálták ezt a célt, és a jelentkezők száma igazolta a szándékot: összesen 102 diák vett részt a megmérettetésen, háromfős csapatokban. A jelentkezők zöme magyarországi és külhoni magyar 7-8. évfolyamos volt, ők 27 csapattal jelentkeztek a felhívásra, de a lengyelországi lengyel általános iskolások és gimnazisták is aktívak voltak, hiszen 7 csapattal neveztek.

A SZEGEDIEK IS AZ ÉLMEZŐNYBEN VÉGEZTEK

107 ponttal első helyezést ért el az Arad megyei Kisiratoson működő Páter Godó Mihály Általános Iskola „Kisiratosi betyárok” csapata. 105 ponttal második helyezést ért el a szegedi SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája „Tűzzel-vassal” csapata. A harmadik helyen holtverseny alakult ki. 103 pontot gyűjtött a kecskeméti KRE Petőfi Sándor Református Gyakorló Általános Iskola „Petőfi küldöttei” csapata, de ugyancsak ennyi pontot szerzett a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium „Horthy katonái” elnevezésű csapata is. A legjobbak értékes könyveket és folyóiratokat tartalmazó díjakat kapnak, melyeket postán küldenek el a szervezők. A fődíj a hagyományokhoz híven egy lengyelországi történelmi tanulmányút lesz, amelynek időpontja a járványhelyzet és az utazási korlátozások alakulásától függ. Remélhetőleg a nyár folyamán lehetséges lesz az utazás.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb