Kikapcs

Kádár János feleségének ruhája is bemutatkozik az újra megnyíló Fekete – ház kiállításán

Kádár Jánosné egyik ruháját is bemutatják a Szegeden nyíló, Rotschild Kláráról szóló kiállításon, melyet a divatkirálynő tervezett a politikus nejének. A tárlaton nem csak a legendás divattervező életét ismerhetik meg a látogatók, hanem további húsz ruhakölteménnyel is találkozhatnak. A „CLARA – Rotschild Klára. Divatkirálynő a vasfüggöny mögött” című kiállítás megnyitójára június 25-én, pénteken 16 órakor kerül sor a Fekete házban.

Fotó: nlc.hu

A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN TÁRLATVEZETÉSSEL EGYBEKÖTVE IS MEGTEKINTHETIK A KIÁLLÍTÁST AZ ÉRDEKLŐDŐK

A nagyszabású kiállítást a Múzeumok Éjszakáján, június 26-án tárlatvezetéssel egybekötve is megtekinthetik az érdeklődők. Az ikonikus divatkirálynő életét, lenyűgöző sikereit és több mint 20 ruhakölteményét – köztük a Kádár János feleségének készített, visszafogott kosztümöt – is bemutatják a Fekete házban.

A DIVATIKON TITO FELESÉGÉNEK, AZ EGYIPTOMI URALKODÓ CSALÁDTAGJAINAK ÉS A PERZSA SAH NEJÉNEK IS TERVEZETT RUHÁT

Rotschild Klára neve egyenlő volt a divattal hosszú évtizedeken keresztül: nem csak hazánkban volt híres divattervező, hanem például Tito felesége, „a keleti Jackie Kennedy” is rendszeresen tőle rendelte ruhakölteményeit. Faruk egyiptomi uralkodó édesanyjának és lánytestvéreinek vagy éppen a perzsa sah nejének is készített ruhacsodákat. A két világháború közötti sikere a második világégés után, a vasfüggöny mögött sem ért véget: a Rotschild-szalon más névvel, de továbbra is kimagasló sikerrel folytatta munkáját – noha a ruhaköltemények a hétköznapi emberek számára megfizethetetlenek voltak.

Fotó: nlc.hu

EGÉSZ ÉVBEN LÁTHATÓ LESZ A KIÁLLÍTÁS A FEKETE – HÁZBAN

A Magyar Nemzeti Múzeumból érkező kiállításon megismerhetik a látogatók lenyűgöző életútját, mely egy családi tulajdonú női szalonból egészen Párizsig és a világhírig repítette Rotschild Klárát, valamint bemutatják több, mint húsz gyönyörű ruhakölteményét is. A tárlat 2021 végéig lesz látogatható.

Forrás: Móra Ferenc Múzeum

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb