Kikapcs

A Szegedi Szabadtéri Játékokon tér vissza a Coopera Szöktetés a szerájból előadása

Közös bemutatóval ünnepli az újraindítás nyarát a Coopera és a Szegedi Nemzeti Színház az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. A Coopera és partnerszínházai által a 2019/2020-as évadban életre hívott előadás, Wolfgang Amadeus Mozart Szöktetés a szerájból című, háromfelvonásos vígoperája 2021. július 23-án és 24-én lesz látható a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorában.

Az eredetileg az 1600-as években játszódó történetet a darab rendezője, a Kossuth-díjas Juronics Tamás a XXI. századba ülteti át, ezzel nyújtva egy modern, a mai kor emberének is valódi tartalmat adó értelmezést. A Coopera indulása óta együttműködik a Szegedi Nemzeti Színházzal, az osztrák, bécsi klasszicista zseni vígoperája a harmadik közös produkciójuk.

KIVÉTELES JELENTŐSÉGE VAN ANNAK, HOGY SZÍNPADRA ÁLLHAT A PRODUKCIÓ

„A Szöktetés a szerájból produkciónk előadásai szakadtak meg először a koronavírus miatt, így kivételes jelentősége van annak, hogy most újra színpadra tudjuk állítani. Külön megtiszteltetés, hogy egy olyan színházi fesztivál keretein belül tehetjük ezt, mint a Szegedi Szabadtéri Játékok. Öröm lesz ebből az egészen másfajta fogságból megszökni, felszabadulni művésztársainkkal és a közönséggel együtt.” – fogalmazott Dr. Vadász Dániel, a Coopera alapító producere. A két előadás szereposztása a hazai művészvilág kiválóságait sorakoztatja fel, akik több szálon is kötődnek Szeged városához, mellettük pedig a Szegedi Nemzeti Színház két fiatal tehetsége is bemutatkozik majd. A július 23-i előadáson Konstanze szerepében a Kossuth- és Liszt-díjas Kolonits Klárát láthatjuk, Belmonte megformálója László Boldizsár, de színpadra lép Nánási Helga, Cseh Antal és Szerekován János is. Július 24-én a női főszerepben Ferenczy Orsolya, a hűséges Pedrillo szerepében Tötös Roland debütál.

KÜLÖNLEGES, EGYEDI ATMOSZFÉRÁJÚ KÖRNYEZET

„A színházak újranyitása és a szabadtéri fesztiválok elindulása újra lehetőséget ad arra, hogy élőben hallhassunk és láthassunk operaelőadást, méghozzá különleges, egyedi atmoszférájú környezetben. Ritka az ilyen élmény, érdemes élni a megismételhetetlen alkalommal! – fogalmazott Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója. Az előadás különlegessége, hogy Mozart művével jelenlegi formájában csak ebben a rendezésben találkozhat a közönség, ugyanis a Romhányi Ágnes által jegyzett magyar szövegeket teljes egészében a 2019-es premier előtt még senki nem mutatta be. A darab látványvilágát Cziegler Balázs jegyzi, míg a jelmezek a Jeremias Design Studio munkái.

JURONICS TAMÁS A RENDEZŐ

Az előadás rendezője a Kossuth-díjas Juronics Tamás, aki így fogalmazta meg a darab, számára legfontosabb, üzenetét: “A mű gondolati magja a hűségen alapuló, igaz szerelem hatalma. A tiszta szerelem, illetve a szabadságvágy képviselői állnak szemben a számukra ellenséges hatalommal. Bár a mű cselekménye a szöktetés előkészítése és kivitelezése, a mondanivalót tekintve mégsem ez a legfontosabb. A lényeg az, hogy a szereplőknek lelki akadályokon kell áthatolniuk. A darab két szerelmes párjának, sőt még az ellenségnek, Szelim basának is el kell igazodnia az érzelmek labirintusában.”

A NEGATÍV FŐHŐST SZABÓ GYŐZŐ ALAKÍTJA

Mozart vígoperájának érdekessége, hogy a singspielre jellemző elemekkel is dolgozik, ennek köszönhető az is, hogy Szelim pasát egy prózai szereplő képében fogalmazta meg a szerző. A negatív főhőst a magyar színház- és filmművészet egyik legkedveltebb színésze, Szabó Győző alakítja majd: „Kevés első alkalom van már az életemben, de operában prózai szerepet játszani az egyik ilyen volt a Coopera előadásában. Ez egy különlegesen szép kihívás, hiszen a szereplők kapcsolatának dinamikája eltér az általam akár színpadon, akár filmben megszokottaktól. A gyors párbeszédeket, visszajelzéseket esetenként felválthatja akár egy tíz perces ária is a partner részéről. Érdekes kihívás megérezni, hogy ezek során ne legyen se túl kevés, se túl sok, amit játszok, de érthető és érezhető legyen a kettőnk közötti kommunikáció. És mindeközben figyelni a zenére, ami a mű gerincét adja.” – mondta a színész. A két júliusi előadás során közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Nemzeti Színház Énekkara, vezényelni a színház zeneigazgatója, Dinyés Dániel fog.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb