Sport

Napi büszkeség: négy olimpiai indulója van Szegednek!

Imádjuk, hogy Szeged tele van kiváló sportolókkal és dagad a mellkasunk a büszkeségtől, hogy négy olimpiai indulóval vághatunk neki július 23-án Tokiónak. Szegedről egészen pontosan Kárász Anna, Nádas Bence, Olasz Anna és Nagy Péter lesznek ott, mi pedig összeszedtük egy csokorba a legfontosabb tudnivalókat!

EREDETILEG 2020-BAN LETT VOLNA AZ OLIMPIA

A tokiói nyári játékok megnyitója eredetileg 2020. július 24-re volt kitűzve, a versenyek pedig a két nappal korábbi rajttól augusztus 9-ig tartottak volna. A 2019 végén elindult és 2020 tavaszára világméretűvé vált koronavírus-járvány miatt fokozódtak az aggodalmak, a NOB azonban igyekezett minél távolabbra tolni a végső döntés idejét, majd végül mégis a vártnál hamarabb született határozat a halasztásról. Miután számos sportág legtöbb eseményét törölték, leálltak a nemzeti és nemzetközi bajnokságok, versenysorozatok, márciusban már egyre több helyről azt lehetett hallani, hogy az olimpiának új időpontot kellene keresni. Erre vonatkozó döntést sürgetett több nemzeti olimpiai bizottság, illetve nemzetközi sportági szövetség is.

AZ ÚJ IDŐPONT: JÚLIUS 23.

Március 30-án születetett meg az új időpont: 2021-ben július 23-án kezdődik hivatalosan a tokiói olimpia, és augusztus 8-ig tart. Az is eldőlt, hogy az ugyancsak elhalasztott paralimpiára – amely eredetileg 2020. augusztus 25. és szeptember 6. között zajlott volna – 2021. augusztus 24-től szeptember 5-ig kerül sor. Jelen állás szerint 123 magyar sportoló utazhat a tokiói játékokra. A klasszikus csapatsportágak közül férfi és női vízilabdában, valamint női kézilabdában biztos a magyar részvétel. A kvóták száma 118, öten pedig tartalékként utazhatnak majd a játékokra.

KAJAK-KENUBAN MÁR BIZTOS LESZ SZEGEDI INDULÓ

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Elnöksége szerdán fogadta el Hüttner Csaba szövetségi kapitány javaslatait, így kialakult az olimpiára utazó gyorsasági kajak-kenu csapat összetétele. Az MVM Szeged VE versenyzői Kárász Anna és Nádas Bence is bekerült a tokiói olimpiára utazó magyar kajak-kenu válogatott keretébe.

NAGY PÉTER IS UTAZHAT TOKIÓBA

A szegedi óriás, Nagy Péter súlyemelő is ott lesz az olimpián, megszerezte a kvótát! A jó hírt a sportoló pénteki Facebook posztjában tette közzé. Korábban a Nemzeti Sport már meglebegtette, hogy valószínűleg a szegedi sportolóé lesz a kvóta, és milyen igazuk volt!

A SZEGEDI ÚSZÓNK, OLASZ ANNA IS INDULÓ

Anna nem bízta a véletlenre: megnyerte az olimpiai kvalifikációs versenyt Setúbalban, így nem kellett számolgatni, a Haász SZUE úszója második olimpiájára készülhet!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb