Mindenmás

Méltón ünnepelhetik tanulmányaik lezárását az SZTE végzősei, engedélyezték a diplomaátadó ünnepségek megtartását

Míg tavaly a járvány miatt elmaradtak az iskolai ballagások és az egyetemi diplomaosztók, a mostani tanév végén már újra meg lehet tartani a rendezvényeket, így méltón megünnepelhetik tanulmányaik lezárását a fiatalok. Közel ötvenezer végzős vehet át diplomát, most utoljára még nyelvvizsga-kötelezettség nélkül. A Szegedi Tudományegyetem természettudományi karán több turnusban szervezik az ünnepséget.

Idén nyáron ismét megtarthatók a diplomaosztó és tisztavató ünnepségek – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent friss kormányrendeletből. Eszerint a rendezvények helyszínét, illetve az egy időben jelenlévő személyek maximális létszámát a szervező rektorok határozhatják meg. A központi előírás szerint a diplomaátadókon és a tisztavatókon bárki részt vehet életkortól, illetve koronavírus elleni védettségtől függetlenül.

AZ ELŐÍRÁSOK BETARTATÁSA A REKTOROK FELADATA LESZ

A rektorok ugyanakkor szabad kezet kaptak, hogy saját magatartási szabályokat határozzanak meg az ünnepségre érkezők számára, ennek megfelelően az előírások betartatása is az ő felelősségük. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) természettudományi karán több turnusban szervezik az ünnepséget július 3-án. A diplomaosztóra mindenkinek előre be kell jelentkeznie, és belépéskor kötelező lesz a testhőmérséklet mérése, a kézfertőtlenítés, az épületben tartózkodás teljes ideje alatt pedig orrot és szájat eltakaró maszkot kell viselni. A teremben a védőtávolság megtartásával ülhetnek a hallgatók, az oklevelek átadás-átvételéhez pedig a kar biztosít kesztyűt.

AZ INTÉZMÉNYEK GYAKORLATA ELTÉRŐ

Az intézmények gyakorlata eltérő: míg például a Pécsi Tudományegyetem (PTE) pedagógusképző kara hallgatónként két-két vendéget engedélyez, a Neumann János Egyetem vezetősége úgy határozott, egyáltalán nem engedi be a hozzátartozókat az egyetemre, ehelyett az intézmény YouTube-csatornáján közvetíti az ünnepséget az érdeklődők számára.

NYELVVIZSGA-AMNESZTIA LESZ IDÉN IS

Az idei tanév zárásakor csaknem ötvenezer fiatal veheti át diplomáját. A végzős hallgatók között ezúttal sem lesznek olyanok, akik nyelvvizsga-bizonyítvány hiánya miatt nem kapnak oklevelet, mivel a kormány tavalyhoz hasonlóan engedélyezte a nyelvvizsga-amnesztiát. Mindazok, akik 2020. szeptember 1. és 2021. augusztus 31. között tettek sikeres záróvizsgát, mentesülnek a nyelvvizsga-kötelezettség alól, függetlenül attól, hogy az adott szakon milyen szintű nyelvtudást követeltek volna meg. A HÖOK felmérése szerint egyébként országosan mintegy 25 ezer olyan végzős hallgató van, aki a tanulmányai utolsó évére sem tudta megszerezni a középfokú bizonyítványt, pedig a magyar felsőoktatásban 2003 óta általános követelmény legalább egy B2 szintű komplex nyelvi bizonyítvány a diploma átvételéhez. A könnyítés – amely 2020-ban csaknem 130 ezer fiatal munkába állását segítette – főként az agrár-, a művészeti és a pedagógusképzések hallgatóit érinti elsősorban a kisebb, vidéki egyetemeken.

Forrás: Magyar Nemzet

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb