Mindenmás

Két héten belül majdnem 20 vádlottat ítélt el a szegedi bíróság embercsempészés miatt

A Szegedi Törvényszék illetékességi területén az országhatárokat érintő Szegedi és Makói Járásbíróság előtt indulnak embercsempészés miatti büntetőeljárások. A külföldi állampolgárságú gyanúsítottak letartóztatását sok esetben rendelik el a nyomozási bírák, az elmúlt két hétben pedig több ítéletet is hozott a bíróság – olvasható a Szegedi Törvényszék honlapján.

Mint írják, a Szegedi Járásbíróság a több éve folyó eljárásban 18 vádlottat ítélt szabadságvesztésre embercsempészés bűntette miatt. A magyar állampolgár vádlottak hosszabb időre szervezett, összehangoltan működő embercsempészéssel foglalkozó bűnszervezetet működtettek, amelynek célja az volt, hogy segítséget nyújtsanak harmadik országbeli állampolgárok zöld határon való átjuttatásához és az Európai Unió tagállamaiba történő szállításához. A bűnszervezet tagjait a bíróság – nem jogerősen – 2 év és 9 év közötti tartamú fegyházbüntetésre, valamint ugyanilyen tartamú közügyektől eltiltásra ítélte.

TÖRÖK ÉS SZERB EMBERCSEMPÉSZ IS VOLT KÖZTÜK

A Makói Járásbíróság előkészítő ülésen ítélte el embercsempészés miatt azt a török kamionsofőrt, aki Románia egy elhagyatott területéről 33 szír és török állampolgárt vett fel kamionja rakterébe tavaly decemberben. A vádlott a migránsokat Magyarországon keresztül az Európai Unió más tagállamába akarta szállítani, de a magyar határellenőrzés során a csempészett személyeket megtalálta a hatóság. A bíróság a vádlottal szemben 2 év 6 hónap börtönbüntetést és 4 évi, Magyarország területéről történő kiutasítást szabott ki, mivel a vádlottnak az országban való tartózkodása – szabadulása után – nemkívánatos. Az ügyész súlyosításért bejelentett fellebbezése folytán az ítélet nem jogerős. A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa jogerősen 1 év szabadságvesztést és 6 év Magyarország területéről kiutasítást szabott ki azzal a szerb vádlottal szemben, aki szervezőként közreműködött abban, hogy 14 harmadik országbeli állampolgár – meg nem engedett módon – átlépje a szerb-magyar államhatárt 2014 májusában.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb