Mindenmás

Rusvai Miklós: Élvezzük ki a maszknélküliséget, mert ősszel kezdhetjük elölről

Nagyon lelassult az oltási tempó, a hétvégén mindössze 13 ezer, hétfőn pedig 9200 adag első vakcinát adtak be, ami azt jelenti, hogy még mintegy 23 ezer oltásra van szükség a kormány által bejelentett újabb lazításokhoz, azaz a kötelező maszkviselés eltörléséhez a zárt helyeken, vagy ahhoz, hogy bizonyos szolgáltatásokat védettségi igazolvány nélkül is igénybe lehessen venni. Az enyhítésekről és a következményekről pedig Falusi Ferenc és Rusvai Miklós nyilatkozott az ATV-nek.

Nem ért egyet az enyhítéssel Falus Ferenc korábbi országos tisztifőorvos, aki az ATV-nek azt mondta, „ezzel az intézkedéssel három és fél millió beoltatlan felnőttet és másfél millió oltatlan gyereket súlyosan veszélyeztetnek.” Falus szerint még legalább kétmillió ember beoltását nagyon gyorsan meg kellene szervezni, Gárdos László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke pedig alsó korhatár nélkül  bevonná ebbe a gyerekeket is, mert mint mondta, nem ismertek az oltásnak olyan fokú mellékhatásai, amik ez ellen szólnának.

ÉLVEZZÜK KI A MASZKNÉLKÜLISÉGET

Rusvai Miklós virológus szerint aggasztó, hogy gyorsabban és könnyebben terjed a delta variáns, mint a brit mutáns. Rusvai ugyanakkor egyetért a kötelező maszkhasználat eltörlésével, azt mondta, a következő két-három hónapban mindenki élvezze a maszknélküliséget, mert ősszel kezdhetjük elölről. Szerinte a koronavírus-járvány most ismert formájának körülbelül két-három év múlva lesz vége, aztán olyanná válik, mint a szezonális influenza. Most azonban a rizikócsoportokban szükség lenne egy harmadik oltásra is, tette hozzá a szakember a csatorna híradójának.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb