Szegedi Arcok

Duda Ernő: A harmadik oltás évekre védettséget adhatna a Covid ellen

“Sokaknál az egész oltási programot újra kellene kezdeni az alacsony ellenanyag-képződés miatt” – nyilatkozta Duda Ernő szegedi immunológus az Index.hu-nak adott interjújában, ahol többek között arról kérdezték, kiknek lenne a legnagyobb szüksége a „booster” oltásra, és hogy meddig kell majd beadatnunk a Covid elleni vakcinát.

Lesz-e, kell-e harmadik oltás a SARS-CoV-2-es koronavírus ellen? Ez a kérdés tematizálja az elmúlt heteket, ha a járvány elleni védekezésre terelődik a szó. A Nemzeti Népegészségügyi Központ határozottan jelezte, hogy egyelőre tilos harmadik dózist adni Magyarországon

Duda Ernő az Indexnek azt mondta, külön kell beszélni azokról, akiknek a második dózis után kialakult a védettsége, és az antitestszintje természetes módon elkezdett csökkenni, illetve azokról, akiknek két oltás után semmilyen ellenanyag-termelése nem volt, s így ők nem védettek a fertőzéstől. A szegedi immunológus szerint az első csoportnál nem kétséges, hogy szükséges a harmadik oltás.

“Fontos hangsúlyozni, hogy minden embernek más az immunrendszere, s így másképp termeli az antitesteket, épp ezért a harmadik oltás beadásának az időpontja az, ami személyenként elméletben változhat, hisz különböző idő alatt esik a kívánt szint alá” – magyarázta Duda Ernő. Az mRNS-alapú oltásokról jelenleg azt mutatják az adatok, hogy nagyjából 1 évre biztosítanak védettséget, ám az idősebbek védettsége általánosságban meredekebben csökken, mint a fiataloké. Szintén befolyásoló tényező, hogy újabb és újabb mutánsok jelennek meg, és például a delta-variánssal szemben valamivel gyengébb a vakcinák hatása. Mindezek arra mutatnak, hogy a tökéletes védettség érdekében hamarosan mindenkinek meg kellene kapnia a harmadik oltást, akinek korábban termelődött elegendő ellenanyaga.

“Akiket vektorvakcinával oltottak be, ilyen a Janssen, az AstraZeneca és a Szputnyik is, azoknak nem tanácsos újra ugyanilyen típusú vakcinát adni, mert a vektorvírus ellen is kialakítja a védettséget a szervezet, így az oltóanyag nem tud megfelelő hatást kifejteni. Emiatt az immunrendszer a vakcinát is neutralizálni fogja, mielőtt az bejutna a sejtekbe” – véli a szegedi professzor. Mint mondta, hamarosan a Novavax alegységvakcináját is jóvá fogják hagyni, így szélesebb lesz a választék.

A teljes Duda Ernővel készült interjút IDE kattintva tudod elolvasni.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Continued
'Fel a tetejéhez' gomb