Közélet

Már a nyáron megérkezhet Európába a delta – variáns

A becslések szerint nyáron jelenik meg tömegesebben Európában a koronavírus először Indiában azonosított delta-variánsa. Ez lesz a fertőzések domináns oka – figyelmeztetett az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ, az ECDC, írta cikkében az Index.

A DELTA – VARIÁNS OKOZHATJA AUGUSZTUS ELEJÉRE AZ EURÓPAI FERTŐZÉSEK TÚLNYOMÓ TÖBBSÉGÉT

Az ECDC megállapítása szerint a delta-törzs 40-60 százalékkal fertőzőbb az először az Egyesült Királyságban azonosított alfánál. Számítása szerint a delta-variáns nagyon gyorsan terjed. Augusztus elejére az európai koronavírus-fertőzések túlnyomó többségét ez a változat okozhatja. Az ECDC igazgatója szerint azok, akik csak a védőoltás első oltását kapták meg, még mindig hajlamosak a delta-fertőzésére. Ugyanakkor – mint mondta – a második dózis már magas szintű védettséget biztosít, olvasható az Indexen.

Magyarországon eddig 9 esetben azonosították a delta-, vagyis az Indiából indult vírusmutánst, írta a Koronavírus Sajtóközpont a hvg.hu kérdésére küldött válaszában.

A BEOLTOTTSÁGNAK KÖSZÖNHETŐEN EURÓPÁBAN NEM VÁRHATÓ A KORÁBBIAKHOZ HASONLÓ SÚLYOS HULLÁMA A JÁRVÁNYNAK

Miközben önfeledten belevetettük újra magunkat a korlátozások nélküli hétköznapokba, még mindig rengeteg kérdőjel van bennünk a vakcinákkal kapcsolatban: védenek – e a vírus különböző variánsaitól, kell – e ismétlő oltás, lehet – e a vakcinákat keverni és biztonságos -e a gyerekek oltása. Ezekre a kérdésekre Dr. Pardi Norberttel, a Pennsylvaniai Egyetem kutatójával, Karikó Katalin munkatársával, az RNS-alapú technológia egyik fejlesztőjével beszélgettünk.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb