Közélet

Viszlát műanyag! Mától tilos az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatala

A kormány július 1 – jétől számos, egyszer használatos műanyag forgalomba hozatalát megtiltotta, így például a fültisztító pálcikákat vagy a fehér habból készült ételtároló edényeket. Hogy pontosan mely termékektől kell elbúcsúznunk, azt Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Steiner Attilával, körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárral együtt foglalta össze közösségi oldalára feltöltött videójában.

EZEKTŐL A TERMÉKEKTŐL BÚCSÚZHATUNK

A kormányszóvivő elmondta, mától tilos a műanyag poharak, evőeszközök, tányérok, zacskók, fültisztító pálcikák, szívószálak, italkeverő pálcikák, valamint a léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálcák, továbbá a fehér habból készült ételtároló edények és italtárolók használata és forgalomba hozatala.

“Minden, a környezetünk védelmében tett lépéssel közelebb kerülünk egy tisztább és zöldebb Magyarországhoz”, írta posztjában Szentkirályi Alexandra.

SZOMBATTÓL UNIÓS SZINTEN EGYSÉGES JELÖLÉSEKKEL KELL TÁJÉKOZTATNI A FOGYASZTÓKAT

Steiner Attila szólt arról is, hogy nemcsak az egyes egyszer használatos műanyag termékeknek a kivezetése kezdődött meg, de ezzel szinte egyidejűleg, 2021. július 3-ától uniós szinten egységes jelölésekkel kell ezekről tájékoztatást nyújtani a fogyasztók számára. Fel kell majd tüntetni, hogy a termékek műanyagból készültek, illetve tartalmaznak műanyagot, és negatív hatást gyakorolnak a környezetre – magyarázta. “Arra biztatok mindenkit, hogy járjunk együtt a zöld úton, válasszuk a környezetbarát termékeket, és gyűjtsük szelektíven a hulladékot!” – mondta az államtitkár.

A CÉL, HOGY OTTHON NE HASZNÁLJUNK MŰANYAG TERMÉKEKET

A videóban megszólalt Aleksza László, a ProfiKomp Zrt. vezérigazgatója, aki arról beszélt, az lenne a cél, hogy az egyszer használatos műanyag termékeket csak a fesztiválokon használjuk, otthon “felejtsük el”, “rendes porcelán tányérból együnk és utána mossuk el”. Ez lenne a cél, hogy ne termeljük a hulladékot – tette hozzá.

Forrás: Szentkirályi Alexandra Facebook oldala/MTI

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: jarisakti
'Fel a tetejéhez' gomb