Blog

Szeged365 Cinema: Sh*t! Samuel L. Jackson végre Oscart kap!

Az ikonikus beszólásairól (is) ismert színész, Samuel L. Jackson végre Oscar-díjat kap: igaz, még jóval odébb van a következő díjátadó dátuma, már bejelentették az Akadémia életműdíjának nyerteseit, a névsorban pedig ott található sokunk nagy kedvence is.

Samuel L. Jackson bár későn indította be filmes karrierjét, kifejezetten termékeny színésznek mondható. A zseniális karakterszínész a még zseniálisabb beszólásaival, őszinte kirohanásaival sok ember nagy kedvence, Quentin Tarantino egyik állandó szereplője is.

Közel kétszáz szereppel a háta mögött rengeteg elismerést bezsebelhetett már, de hihetetlen módon Oscart még nem nyert, és jelölt is csak egyszer volt, az 1994-es Ponyvaregényben nyújtott alakításáért. Akkor egy tök őszinte Sh*t! felkiáltással vette tudomásul, hogy nem ő, hanem Martin Landau kapta meg az aranyszobrocskát.

Most azonban megszűnik a nagy átok, bár nem önálló alakításért fogja elismerni az akadémia, hanem életműdíjban részesíti a testület.

“Nagy öröm számunkra, hogy négy olyan művésznek adhatjuk át az idei Kormányzói-díjakat, akik óriási hatással voltak mind a filmiparra, mint a társadalomra” – írta közleményében David Rubin, az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) elnöke.

Mások is díjat kapnak

Nem csak Samuel L. Jackson részesül a kitüntetésben: Ingmar Bergman filmjeinek szokásos szereplője, a norvég Liv Ullmann és Elaine May is megkapja az életműdíjat, míg Danny Glover a Jean Hersholt Humanitárius Díjban részesülhet. A filmakadémia 12. kormányzói díjátadó ceremóniája 2022. január 15-én lesz a hollywoodi Ray Dolby Bálteremben. A 94. Oscar-gálát március 27-én tartják.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb