Közélet

Titokzatos leszúrt fakarókat látni mindenhol Szegeden, utánajártunk, vajon milyen célt szolgálnak!

Nagyon sok levelet kaptunk tőletek, amelyekben azután érdeklődtök, vajon mik ezek a titokzatos földbe leszúrt karók és mellette kihelyezett dobozok, amelyeket városszerte mindenhol látni. Utánajártunk a kérdésnek, amely megválaszolásában a MOL Nyrt. volt segítségünkre.

ÚJ SZÉNHIDROGÉN LELŐHELYEKET KERESNEK SZEGEDEN ÉS KÖRNYÉKÉN

Ahogy a vállalat beszámolt róla úgynevezett 3 dimenziós (3D) szeizmikus módszerrel új szénhidrogén lelőhelyeket keresnek Csongrád – Csanád megye egy részén, valamint a már ismert lelőhelyeket szeretnék jobban megismerni, mivel az előző szeizmikus mérések közel 20 éve történtek és kis felbontásúak. A MOL megbízásából az Acoustic Geofizikai Kft. végzi a méréseket, amelyek célja, hogy meghatározzák, hogy a korábbi lelőhelyek mellett hol lehetnek még kőolaj- és földgáz felhalmozódására alkalmas helyek Szeged környékén.

MI TÖRTÉNIK A SZEIZMIKUS MÉRÉSEK SORÁN?

A módszer lényege, hogy a föld felszínén mesterségesen rezgéshullámokat gerjesztenek, melyek a föld mélyebben fekvő különféle rétegeiről különbözően verődnek vissza. Ezeket a visszaverődő rezgéseket érzékelik a föld felszínén elhelyezett érzékelők (ún. geofon), és egy kábelhálózaton keresztül továbbítják a jeleket egy észlelő berendezéshez. Az észlelt jeleket digitális adatokká alakítják át, melyek egy 3 dimenziós képet rajzolnak ki a felszín alatti geológiai szerkezetéről, a mélyebb rétegekről és az esetlegesen lehetséges szénhidrogén telepekről. (Az elv hasonló, mint ahogy a közismert orvosi ultrahang berendezések mutatják a szervezet belső részeit.)

HOGYAN ZAJLIK A MÉRÉS?

  • A mérések első fázisában a 2-3 fős geodéta mérőcsoport megkezdi a tervezett szeizmikus vonalak kitűzését. GPS segítségével kijelölik és számozott fakarókkal megjelölik az érzékelők pontjait az ingatlanokon, közutakon és a települések utcái mentén.
  • Következő lépésként a kábeles csoportok a kijelölt pontok mellé érzékelőket, ún. geofonokat helyeznek el. Az érzékelők nagyjából 7-12 napig maradnak a területen.
  • Harmadik fázisként a szeizmikus jelgerjesztés történik ún. önjáró vibrátor gépekkel. A gépek működése a mezőgazdasági gépekhez hasonló zajjal jár, valamint vibráció érezhető, azonban ez az épületek biztonságát, állagát nem veszélyezteti.
  • A mérési munkálatok végeztével minden kábelt és jelölőkarót eltávolítanak a terepről.
  • A szeizmikus mérés terepi munkálatainak befejezését követően kezdődik az adatok feldolgozása, kiértékelése, ez általában egy hosszú, több hónapig tartó folyamat.

MEGYÉNK TÖBB TELEPÜLÉSÉN IS FOLYNAK A MÉRÉSEK

A tervezett teljes mérési terület kiterjedése: 316 km2, az érintett települések pedig: Algyő, Deszk, Domaszék, Ferencszállás, Kiszombor, Klárafalva, Kübekháza, Maroslele, Röszke, Sándorfalva, Szeged, Tiszasziget, Újszentiván. Szeged teljes belterületét érinti a mérés. Rezgésérzékelőket szinte minden utcában telepítenek, ezek tervezett sűrűsége 300 db/km2. Szegeden azért mérnek, mert a város egyes részei alatt is bizonyított szénhidrogén lelőhelyek vannak, melyeket a vállalat most is termel, ezeket szeretnék jobban megismerni a szakemberek.

SZEGED BELVÁROSÁBAN VÁRHATÓAN JÚLIUS KÖZEPÉN FEJEZŐDNEK BE A MÉRÉSEK

A vizsgálat az egész kutatási területre vonatkozóan előreláthatólag 2021. június 1. és 2021. augusztus 15. között zajlik. Egy-egy szűkebb térség (4-5 km-es körzet) érintettsége a munkálatok során jellemzően 5-7 nap. Szegeden a belvárosi részen, amennyiben ütemterv szerint tudnak haladni, a következő 7-10 napban befejeződnek a mérések, tehát július közepén várhatóan már nem történnek ilyen tevékenységek.

NE NYÚLJ A JELÖLŐKARÓKHOZ!

A szakemberek kérik, a jelölőkarókhoz és berendezésekhez senki se nyúljon, ne tegyék odébb. Ezek a speciális eszközök csak szeizmikus kutatásra használhatók, más számára értéktelenek, használhatatlanok. Ahhoz, hogy a mérés sikeres legyen, ezeket a karókat és dobozokat előzetesen nagy pontossággal helyezték el a geodéták. Ezek elmozdítása jelentősen rontja a felvett szeizmikus kép minőségét és lassítja a mérési folyamatot. A speciális gépek közlekedése alkalmanként zavarhatja a forgalmat, ezért a MOL munkatársai a lakosok türelmét és megértését kérik.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb