Blog

Szúnyog-gate Szegeden: Kocsis Máté, médiaháború és a fránya szúnyogok

Már megint Szegeden pörög a fél ország, azonban most kivételesen nem a MOL-PICK Szeged, a Szegedi Szabadtéri Játékok vagy valamelyik Maty-éri sportesemény került a figyelem középpontjába, hanem a fránya szúnyogok. Nem ütöttem félre a klaviatúrát, tényleg róluk van szó: nálunk még a vérszívók is országos hírűek, főleg, ha rajtuk keresztül esik egymásnak a szemünk láttára a Fidesz frakcióvezetője és az országos sajtó baloldali fele.

SZÚNYOG-GATE, EPISODE 01.: KOCSIS MÁTÉ ÉS A SZÚNYOGOK

A szegedi Szúnyog-Gate Kocsis Máté látogatásával kezdődött, a kormánypárt frakcióvezetője a múlt hét elején Szegeden járt egy alsóvárosi Fidesz-rendezvényen, amelyet követően ezt posztolta ki közösségi média oldalára (az eredeti posztot IDE kattintva éred el):

“A közösségi életet is újra kell indítani! Szeged – kézilabdabajnok városi csapat, sok szúnyog, kevés térfigyelő kamera, zűrös városvezetés, erősödő jobboldal. Hajrá!”

A politikus által felsorolt tételek közül a “zűrös városvezetés” és az “erősödő jobboldal” témaköreivel most nem szeretnék foglalkozni, a MOL-PICK Szegedre, a kamerákra és a szúnyogokra vonatkozó meglátások viszont (szerintem) rendben vannak. A listára egyébként még simán felfért volna:

  • gyönyörű szegedi nők,
  • meseszép belváros,
  • sokszínű gasztronómia,
  • pezsgő mediterrán éjszakák, de a klasszikus fűszerpaprika-halászlé-papucs hármas is jól mutatott volna még a végén. A Kocsis-tételek közül izgalmas és állandó vitatéma a térfigyelő kamerák kérdésköre, ezekből nemrég 38 újabbat telepítettek, azonban többségük még mindig használhatatlan, mivel sehová sincsenek bekötve.

SZÚNYOG-GATE, EPISODE 02.: RTL KLUB, HVG, 24.HU, NÉPSZAVA, TELEX VS KOCSIS MÁTÉ

Pontosan egy héttel a posztot követően, egyszerre indult meg a szúnyog-cunami az országos média baloldali felében Kocsis ellen. A narratíva lényege minden esetben az volt, hogy…

  • (1.) …a politikus bele akarta verni a csúfot a szegedi városvezetésbe, amiért sok a szúnyog,
  • (2.) …de jól beleszaladt a saját pofonjába, mert a szúnyogirtás (khm, gyérítés, bocs, így sokkal píszíbb és ugye a hivatalos elnevezése is ez a projektnek) 2014 óta belügyminisztériumi hatáskör, ergo nem az önkormányzatok dolga. Mivel a katasztrófavédelem országos szerv, ezért a hétfő esti média-narratíva szerint Kocsis gyakorlatilag a saját fészkébe piszkított bele.

Idézünk 1-2 cikkből:

24.hu: “Szúnyog-ügy: Kocsis Máté Botka Lászlóra célzott, de végül Pintér Sándort találta el”

Népszava: “Kocsis Máté a szúnyogokat felhasználva csipkedte Szeged ellenzéki vezetését, mégis a kormányba mart bele

Telex: “Kocsis Máté úgy panaszkodott a szegedi szúnyoghelyzetről, mintha nem az állam feladata lenne az irtás

A sztori igazi szépségéhez ennél a pontnál jutottunk el: Kocsis egy szóval sem mondta, hogy konkrétan Botkáék miatt van sok szúnyog, azonban ha csak a szalagcímeket olvassa valaki (mint a legtöbb médiafogyasztó), tökéletesen ez jön le a narratívából.

SZÚNYOG-GATE, EPISODE 03.: KOCSIS STRIKES BACK, A 24.HU PEDIG TOL EGY KONTRÁT A KONTRÁRA

A Fidesz-frakcióvezető és a baloldali média (szegedi) szúnyogok hátán vívott Thermophüla-i ütközete kedd reggel folytatódott, Kocsis Máté újabb Facebook posztjával:

“A szövegértelmezési problémákkal és lehengerlő tájékozatlansággal felvértezettek számára jelezném, hogy a szöveg nem tartalmaz kritikát, pusztán azt a tényt állapítja meg, hogy Szegeden sok a szúnyog. Bárki is a felelős érte, sok a szúnyog. Erre panaszkodtak az ott élők. Pont.”

A posztra rögtön reagált a 24.hu, egy újabb fogást találva a politikuson. “Kocsis Máté zümmögve jelezte, csak a szúnyogoknál nagyobb vérszívók érdeklik” – írja a portál, majd teljesen új frontot nyit (ha nem akar összejönni a győzelem, próbálj máshol, másik technikával támadni alapon), immáron arról cikkezve, hogy Kocsis nem tudta, hogy Botkáék saját büdzséből is intéztek gyérítést Szegeden.

A CSÚSZTATÁS CSÚSZTATÁSÁNAK A CSÚSZTATÁSA, AVAGY KÖZÉLETI PROPAGANDA MAGYARORSZÁGON

Hogy kinek van igaza az egymással Mortal Kombatozó felek közül? Passz, nem tisztünk eldönteni, viszont ha már szóba (pontosabban, írásba) került a fenti videojáték, megjegyezném, fekete öves kommunikációs guruk csépelik egymást egy ősi közéleti harcmodorban, amit úgy hívnak, csúsztatás. A technikának mindkét politikai oldal igazi nagymestere, ez a mostani sztoriban is megmutatkozott:

  • A politikus ügyesen időzítve tette bele a felsorolásba a szúnyog-témát, nem írta, hogy a városvezetés miatt van sok szúnyog, de felületesen szemlélve az is lejöhet belőle,
  • a komplett országos baloldali média-gépezet pedig pont egyszerre, pont egy időben (vannak véletlenek, na) csúsztatott ugyanabban a témában, azt a hatást keltve, Kocsis páros lábbal állt bele a szegedi városvezetésbe. Mindezt tette olyan összehangoltan és offenzíven, hogy a jászkarajenői CBA-ban párizsit szelő Kati nénitől a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban mintákat analizáló Ferin keresztül a nyíregyházi LEGO-gyárban izzadó Pistáig mindenkinek fél óra alatt sikerült beverni a fejébe a “Kocsis bántani akarta Botkát, de öngólt lőtt” üzenetet.

Pedig amúgy nem.

Vagy mégis?

Egy valami biztos: Szeged ismét a figyelem középpontjába került, köszönjük Nektek a dicsőséget (?), Szegedi Szúnyogok! A média-csúsztatásokra pedig egyetlen jó megoldás van: olvasni. Mármint, túlkattintani a szalagcímeken és végig olvasni, tiszta fejjel, józan paraszti ésszel, miről is van szó. A végére pedig jöjjön egy igazi, szegedi happy end: egy hét kihagyással a napokban újra “gyérítenek” Szegeden!

Kisházi Sándor

főszerkesztő

Szeged 365 – szegedi, független, igazi

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb