Szegedi Arcok

100 éve gyilkolták meg Heller Ödön festőművészt Szegeden

Ma van a 100. évfordulója annak, hogy máig tisztázatlan körülmények között Szegeden gyilkosság áldozata lett Heller Ödön festőművész. Haláláról azóta is több teória él a köztudatban, egyesek politikai jellegű gyilkosságról, mások szerelemféltésből elkövetett bűntettről suttognak. A különböző elképzelésekről Terjékné Kaposi Andrea, a Heller Ödön Művelődési Ház igazgatója mesélt nekünk.

HELLER ÖDÖN HOLTTESTÉT EGY TÁPÉI HORGÁSZ FOGTA KI A TISZÁBÓL

“Még szerdán, július 13-án mint minden nap, estig Tápén tartózkodott, de fél 7-kor kerékpárján elindult bérelt gazdaságából a falu felé. […] Megtalálták Heller Ödön holttestét, egy tápéi horgász fogta ki a Tiszából nem sokkal föntebb a tápéi komp járójánál. […] Boga Dezső doktor megállapította: gyilkosság történt. Heller balkarján lövés, s a fején két golyó nyoma található, testén ütések és erős szorítások nyomai. […] Ötven esztendő távlatából is csak annyi a bizonyosságunk, akiket vád alá fogtak s kínoztak, Heller meggyilkolása miatt, ártatlanok voltak. Az igazi gyilkosok kilétére soha nem derül fény”, olvasható haláláról a Tápé története és néprajza című kötetben.

VESZTÉT AZ OKOZHATTA, HOGY MÁSNAP KORONATANÚ LETT VOLNA EGY TÁRGYALÁSON, VAGY AZ, HOGY TÚLSÁGOSAN SZERETTE A LÁNYOKAT

Az egyik teória halálával kapcsolatban, ahogy a művelődési ház igazgatójától megtudtuk, hogy Heller Ödönt a csendőrök lőtték a Tiszába, mert másnap koronatanú lett volna a fehérterror idején vádba keveredett tisztek tárgyalásán. A másik variáció szerint az okozta a vesztét, hogy igencsak szerette a tápéi menyecskéket, akiket festett és modellt ültek neki, viszont akiknek a párjai nagyon nem szívlelték a művészt. Sok mindent suttogtak a halálának okairól, nem tudjuk igazából, hogy melyik az igaz.

A MŰVELŐDÉSI HÁZ MUNKATÁRSAI MA KOSZORÚT HELYEZTEK EL HELLER ÖDÖN SÍRJÁNÁL, OKTÓBERBEN KERÜL SOR NAGYOBB MEGEMLÉKEZÉSRE

Terjékné Kaposi Andrea elárulta, a mai napon a rendkívüli hőségre való tekintettel, egyelőre csak a művelődési ház dolgozói emlékeztek meg a festőművész haláláról: koszorút helyeztek el sírjánál a zsidó temetőben. Heller Ödön tiszteletére októberben, a tápéi búcsú idején kerül majd sor emléktábla avatásra és egy életéről szóló kiállításra a Heller Ödön Művelődési Házban, ahol például a művész haláláról is többet megtudhatnak majd az érdeklődők.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb