Szegedi ArcokVideo365

Duda Ernő: így előzhetnénk meg a negyedik hullám berobbanását ősszel

Még csak közelítünk a nyár közepéhez és lubickolunk az utolsó korlátozások után frissen visszakapott mondhatni teljes szabadságunkban, de már többen előrevetítik, hogy ősszel bizony vissza fog térni a járvány. No, de mit tehetünk annak érdekében, hogy ez ne így legyen, vagy ha vissza is tér, hogyan csökkenthetjük annak az esélyét, hogy a korábbiakhoz hasonló, újabb súlyos járványhullám alakuljon ki? Erre a sokakat nyugtalanító kérdésre Dr. Duda Ernő, az SZTE ÁOK Orvosi Biológiai Intézet immunológus és genetikus professzora válaszolt számunkra.

A PROFESSZOR 4 PONTBAN HATÁROZTA MEG, HOGYAN LENNE MEGELŐZHETŐ A JÁRVÁNY BEROBBANÁSA ŐSSZEL

Dr. Duda Ernő négy pontban határozta meg, hogyan lehetne megelőzni, hogy szeptemberben a járvány berobbanjon. Véleménye szerint a megoldást a fiatalok immunizálása jelentené, az idősek közül ki kellene szűrni, kinél nem alakult ki az immunitás, motiválni kellene az oltakozásra a még beoltatlan, védtelen embereket, és az esetszámok növekedésével rögtön felkutatni a fertőzöttek kontaktját és így még csírájában elfojtani a vírus terjedését.

A NYÁRI TÁBOROKBAN NAGYON SOK FIATALT LEHETNE IMMUNIZÁLNI

A professzor elmondta, nagyon lényeges, hogy a fiatal felnőttek és a tinédzserek terjesztik a legjobban a vírust. A nyár során a táborokban rengeteg sok fiatalt immunizálni lehetne, hogy szeptemberre ők védettek legyenek és ne terjesszék a vírust. Ez lenne az egyik feladat.

AZ IDŐSEK ESETÉBEN, AKIKNÉL NINCS MEG AZ IMMUNITÁS, EGY MÁS TECHNOLÓGIÁN ALAPULÓ ÚJABB KÉT OLTÁSSAL KI KELL AZT ALAKÍTANI

Duda Ernő szerint a másik, hogy mára már világosan kiderült, hogy a kétszer beoltott emberek között, főleg az idősek tekintetében, van egy jelentős réteg, akikben nem alakult ki az immunitás. Ezeket az embereket fel kellene deríteni, és nekik két újabb oltással – ami másik technológián alapul – ki kellene alakítani egy védettséget, megint csak szeptemberre, mert nem ők fogják terjeszteni a vírust, de ők fognak potenciálisan belehalni.

MOTIVÁLNI KELLENE A MÉG VÉDTELEN, OLTATLAN EMBEREKET AZ OLTAKOZÁSRA

A harmadik dolog az, hogy a hozzávetőleges becslések szerint Magyarországon még mindig van 3 – 4 millió ember, aki védtelen, mert nem oltatta be magát és nem esett át a fertőzésen. Ezek az emberek az egész populáció számára veszélyt jelentenek, tehát őket valamilyen módon motiválni kellene. Duda Ernő úgy véli, hogy az nagyon jó, hogy közismert emberek képével plakátokon hirdetik, hogy mindenki oltassa be magát, de ez nem biztos, hogy nagyon sok embert motivál. Nem kell újat kitalálni, külföldön látható már példa arra, hogy valamiféle bónuszt adnak azoknak az embereknek, akik beoltatják magukat. Ezzel a hezitálókat meg lehet győzni. A professzor szerint 10 – 20 ezer forint elég lenne ahhoz, hogy 1 – 2 millió ember Magyarországon még beoltassa magát, hiszen az egész társadalomnak ez lenne az érdeke.

AHOGY EMELKEDNI KEZDENEK AZ ESETSZÁMOK, FEL KELLENE DERÍTENI A FERTŐZÖTTEK ÖSSZES KONTAKTJÁT

Végül, van még egy dolog, amire Duda Ernő felhívta a figyelmet, ami tulajdonképpen majd a Törzs feladata lesz: amikor az esetszám egy kicsit megemelkedik valamikor a nyár végén, de lehet, hogy a nyár folyamán, akkor minden egyes azonosított fertőzöttnek le kellene nyomozni az összes kontaktját, és őket PCR vizsgálattal azonosítani, hogy fertőzöttek – e vagy sem. Ezzel meg lehetne előzni azt, hogy a járvány berobbanjon.

Az alábbiakban megnézheted Dr. Duda Ernővel készített teljes interjúnkat, melyben még többet megtudhatsz arról, hogyan csökkenthetjük az esélyét annak, hogy ősszel kialakuljon egy újabb súlyos járvány.

Operatőr: Magyar Andor, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb