Szegedi Arcok

Az Oskola utca felújításának árnyékában: mi lesz veletek, éttermek, üzletek, bérlők?

Június 21-én megkezdődött az Oskola utca és a Stefánia rekonstrukciója. Azóta már mindennapossá váltak a területen a munkagépek, a nyüzsgő melósok és a nagy hangzavar. Adott a kérdés tehát, hogy az ott működő éttermekkel, üzletekkel, cukrászdákkal és hotelekkel mi lesz? Hiszen, éppen hogy csak véget ért a koronavírus-járvány harmadik hulláma, máris belecsöppentek egy hatalmas rekonstrukciós munka kellős közepébe. Kíváncsiak voltunk, ki hogyan éli túl ezeket az időket az említett helyszínen, így rákérdeztünk egy-két ott működő étteremnél, hogy mi a helyzet.

Szeged belvárosában június végén nagyobb léptékű felújítás kezdődött: teljesen megújul az Oskola utca, a hídfő csomópontja és a Stefánia, de lesznek kisebb közlekedési változások a belváros több pontján is. A munkálatok nagyjából egy évig fognak tartani és hosszabb-rövidebb ideig útlezárások, forgalmi terelések fogják kísérni. A végeredmény várhatóan gyönyörű lesz és mindemellett biztonságosabb lehet a kerékpáros közlekedés, gyorsulhat a közösségi közlekedés, növekszik a zöldfelület, és több placcot kaphatnak a vendéglátós teraszok.

JÁRVÁNY UTÁN UTCALEZÁRÁS

Mindenképp megéri kivárni a rekonstrukció végét, viszont addig talpon is kellene valahogy maradni. Az építkezést nyilván az egész város megérzi, de legfőképpen azok, akik az adott utcában működtetnek éttermet, szállodát vagy egyéb üzletet. Őket kérdeztük most, hogy hogyan érinti ez őket. Dunai Tamás, a Pizzaguru tulajdonosa ezzel kapcsolatban elmondta, úgy érte ez őket, mint derült égből a villámcsapács.

“Nem is számítottunk arra, hogy egy ilyen történetbe belekeveredünk, de nem tudunk mit tenni. Nyilván valamennyire megérezzük majd mi is ennek a hasznát, ha kész lesz. Mi biztosítottuk a munkásaink megélhetését a járvány ideje alatt is, amit nem tudtunk, hogy meddig tart, és most megint erre kényszerülünk. Most már nincs járvány, annál inkább jó lenne a kiváló nyári idény, ami sajnos most ránk nem vonatkozik. Most nem igazán fognak tudni elérni minket a vendégeink, hiszen nincs is hova leülniük” – mesélte a tulajdonos, majd hozzátette, hogy kaptak ígéretet egy hátsó terasznyitási lehetőségre, beadták a kérelmet, de az még folyamatban van. Arra is rákérdeztünk, hogy ebben a helyzetben kapnak-e segítséget? Dunai Tamás erre azt válaszolta, hogy a bérleti díj felét kell csak ezért fizetniük, majd hozzátette, hogy a tervek szerint szeptemberben lesz kész az ő oldaluk, ami az idei szezonra már bizony rányomta a bélyegét.

A TERV POZITÍV, AZ IDŐZÍTÉS KEVÉSBÉ

A Pizzaguru után áttekintettünk az utca másik oldalára is, ami még jelenleg járható, tehát még nem építési terület. Az Alabárdos Étterem és Borozó üzletvezetőjét, Koncsek Noémit faggattuk, hogy náluk mi a helyzet? Az üzletvezető elmondta, hogy valóban nem könnyítette meg az ő helyzetüket sem a nyitás utáni, rögtön beeső rekonstrukciós munkálatok startjának időzítése.

“Ez a vírushelyzet után nem jött túl jól. Nyilván látjuk a későbbi kimenetelt, ami nagyon pozitív, mármint a tervezet, ami alapján elindították az átépítést, bár nem túl szerencsés az időzítés, ez tény. Az, hogy a beszállítóknak így folyamatosan járkálniuk kell az így nagyon kellemetlen, illetve a vendégforgalom szempontjából is nyilván meglátszik. Nem mondom azt, komoly visszaesésünk lenne, de azért nyilván időnként ez kiütközik a hétköznapokon” – emelte ki Koncsek Noémi, majd azt is elárulta, hogy ők még szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen rendelkeznek belső teraszrésszel és még egy bejárattal, ezért zökkenőmentesebben tudják fogadni ezáltal a vacsorázni, és borozni vágyó vendégeket.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: cutleaf mushroom edibles
'Fel a tetejéhez' gomb