Szegedi ArcokVideo365

Házkutatás és fenyegetések: a bangladesi sziámi ikreket szétválasztó Dr. Csókay András naplóbejegyzéseiben önt tiszta vizet a pohárba

Az egész világot bejárta annak a Dr. Csókay András által vezetett magyar orvoscsoportnak a híre, akik 2018 – ban sikeresen szétválasztották a koponyájuknál összenőtt, bangladesi sziámi ikreket. A műtétsorozatot lélegzetvisszafojtva figyelte mindenki, hiszen az orvosok valóságos csodát hajtottak végre, azonban napjainkra a mesébe illő sztoriból rémtörténet lett. A tél folyamán ugyanis házkutatást tartottak a rendőrök a neves filmrendezőnél, Szász Jánosnál, aki dokumentumfilmben követte végig az ikrek műtétjeit egészen a kezdetektől. Az ügy hátterében a filmhez kapcsolódó jogvita állhat, a feljelentést ellene hivatalosan ismeretlen személy tette. Az üggyel kapcsolatosan Dr. Csókay András Üllésen mesélt nekünk, ahová a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hírnökeként érkezett.

Rabia és Rukia

DR. CSÓKAY ANDRÁS ALAPÍTOTTA AZT AZ ALAPÍTVÁNYT, AMELYEN KERESZTÜL MEGVALÓSULT A BANGLADESI SZIÁMI IKREK MŰTÉTJE

A műtétet a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány szervezte, orvosai,  Dr. Csókay András, idegsebész, Dr. Hudák István endovaszkuláris idegsebész specialista, akik a Honvéd Kórházban dolgoznak és Dr. Pataki Gergely, plasztikai sebész, aki a Szt. János Kórház gyerekplasztikai ambulanciáját vezeti. Az alapítványt 2002-ben alapította dr. Pataki Gergely és dr. Csókay András, hogy missziójukkal azokon a betegeken segítsenek, akik hátrányos helyzetükből, vagy speciális egészségügyi állapotukból kifolyólag máskülönben nem jutnának megfelelő orvosi ellátáshoz. 

Dr. Csókay András, Dr. Hudák István és Dr. Pataki Gergely – forrás: cselekves.org

CSÓKAY DOKTOR FILMRENDEZŐ BARÁTJA KÖRÜLI VITÁS HELYZET MIATT OTTHAGYTA AZ ÁLTALA LÉTREHOZOTT ALAPÍTVÁNYT

Az orvoscsoport munkáját, az ikrek szétválasztó műtétsorozatát hatalmas figyelem kísérte végig, a három doktort mindenki ünnepelte, s csak idén télen bukott ki, hogy milyen feszültségek húzódtak meg a háttérben. Dr. Csókay András szerint, olyasmit is rögzíthetett a február elején rendőrségi eljárás alá vont Szász János kamerája, ami a műtétet szervező alapítványnak nem biztos, hogy jó reklámfilm lett volna. “Sok minden nem úgy történt Dakhaban, ahogy azt megírták, ahogy arról egyesek beszéltek. A hivatalos kommunikációban a hozzáértés hiánya miatt nem esett szó megfelelő súllyal életveszélyről, fertőzésről, aggódásról”, írta az orvos Facebook-on közzétett naplóbejegyzésében, miután – ahogy kérdésünkre elmondta – a filmrendező munkája körüli viták miatt lemondott az alapítvány kuratóriumának vezetéséről, majd távozott a szervezettől.

A NAPLÓBEJEGYZÉSEIBEN ÖNT TISZTA VIZET A POHÁRBA

Az orvos beszélgetésünk során elárulta, azért indította el közösségi oldalán az esetről szóló blogposztjait, hogy tisztázza a féligazságokat, melyek az ikrek szétválasztó műtétje óta a médiában keringenek. Amióta pedig belekezdett ezeknek a bejegyzéseknek az írásába, sorozatosan támadások érik, fenyegetéseket kap, sőt, még azt a katolikus hírportált is megfenyegették, amely ki akarta adni naplóbejegyzéseit.

CSÓKAY DOKTOR SZERINT A DOKUMENTUMFILM REALISZTIKUSAN ÁBRÁZOLHATTA VOLNA A GYEREKEK ÉLETÉÉRT FOLYTATOTT VALÓDI KÜZDELMET, AMI NEM BIZTOS, HOGY JÓ REKLÁMFILM

Csókay doktor az ATV Egyenes beszéd című műsor februári adásában azt mondta, az alapítvány sikeres műtétről számolt be, miközben a gyerekek valójában haldokoltak. Szász János dokumentumfilmjében mindezt ábrázolhatta volna, ami nem biztos, hogy az alapítvány érdekeit szolgálta volna. Interjúnk során az idegsebész abba is beavatott minket, nem érti a szervezet tulajdonjogi követeléseit, hiszen Szász János saját költségén utazott ki és készítette el filmjét, a felvételeket pedig önként, maga nyújtotta át a szervezetnek.

Nézzétek meg videóriportunkat, amelyben Csókay doktor beszél az őt ért fenyegetésekről és Szász János filmje körül kialakult vitáról.

Operatőr: Magyar Andor, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb