Mindenmás

A parlagfű gyógyászati hasznosítását kutatják Szegeden

Rengeteg bosszúságot tud okozni a parlagfű, főleg azoknak, akik allergiásak rá. Ennek ellenére viszont az is lehetséges, hogy jótékony hatást is gyakorolhat az emberi szervezetre, de csak a megfelelő körülmények mellett.

– A gyógyszeripar a parlagfüvet leginkább a parlagfűallergia kezelésére használja. A növény pollenjéből egy speciális kivonatot készítenek, amelyet aztán tabletta vagy cseppek formájában egy bizonyos mennyiségben, meghatározott időn át adagolnak a betegnek annak érdekében, hogy a tünetei végleg megszűnjenek. Ehhez azonban teljesen át kell hangolni az immunrendszert – ismertette Dr. Csupor Dezső, az SZTE GYTK Klinikai Gyógyszerészeti Intézet vezetője, egyetemi docens.

VESZÉLYES IS LEHET A PARLAGFŰ FOGYASZTÁSA

Dr. Csupor Dezső kiemelte: az elmúlt években a parlagfüvet egyre többen alkalmazzák gyógynövényként egészen különféle betegségek kezelésére is. Szerinte a növény hajtását már sokszor virágzás előtt begyűjtve használják, vagyis pollenmentes állapotban dolgozzák fel. Ennek célszerűsége és biztonságossága kérdéses, hiszen a tapasztalat, és a modern vizsgálatok sem támasztják alá a parlagfűevés hasznát és biztonságosságát.

A PATKÁNYOKAT MEGMÉRGEZI A PARLAGFŰ

Mindezt megkérdőjelezi az állatkísérleteken végzett kutatások eredménye is, amelyek agy- és vesekárosító hatást mutattak ki. A szegedi kutatók szerint a patkánykísérletek közben észlelt toxikus hatás akár az embernél is kialakulhat a növény fogyasztása által. A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar és Általános Orvostudományi Kar kutatói elsőként tanulmányozták a növény tartós alkalmazásának veszélyeit. Az említett eredményeiket bemutató cikk 2017 májusában jelent meg a PLoS One tudományos folyóiratban.

AKÁR A RÁKOT IS GYÓGYÍTHATJA

– Jelenleg azon dolgozunk, hogy kiszűrjük a parlagfűből azokat az anyagokat, amelyeknek gyulladáscsökkentő illetve sejtmérgező hatásuk van. Abban az esetben, ha megtalálnánk ezeket, akkor az orvostudományban akár célirányosan pusztíthatnánk el velük bizonyos daganatsejteket, és csökkenthetnénk különböző gyulladásokat úgy, hogy közben a normál emberi sejteket nem roncsolnánk közben. Ha ezek a kutatások sikerrel járnak, a sokaknak bosszúságot okozó parlagfű akár a gyógyászatilag is hasznosítható növénnyé válhat – emelte ki az egyetemi docens.

SZEGEDEN A LEVEGŐBŐL DERÍTIK FEL, HOL TALÁLHATÓAK PARLAGFÜVES TERÜLETEK

Via: SZTEinfó

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb